Чому жодна з комунальних служб не зацікавлена в надійності лічильника?
 Звідки така категоричність? Багато хто з хмельничан зміг переконатися в цьому. Лічильник багатьом додав проблем замість того, щоб спростити облік спожитої води.
Перипетії в одній з квартир пенсіонерів — типові. Розпочалося все з того, що зникла вода. Хазяйка запідозрила: причина — у фільтрі лічильника. Було прикро, бо недавно, на вимогу міськводоканалу, проводили його перевірку. До того ж коштувала ця операція недешево. Тоді само лічильник (котрий господарі ретельно вибирали, шукали не дешевшого, а якіснішого) замінили на... чужий. Хочеш поставити свій — мусиш самотужки зняти, занести на перевірку й чекати більше тижня. Хто ж витримає стільки часу без води? Споживачам доводиться погоджуватися на те, що представники водоканалу забирають твій прилад, а ставлять чужий, перевірений.
Одне слово, перевірений одразу зіпсувався. Дзвінок до ЖЕКу ситуацію не прояснив. «Ми лічильники не знімаємо», — сказали там. А у водоканалі додали: «А ми не ремонтуємо — лише перевіряємо». Довелося телефонувати і до головного інженера, і до інших начальників, щоб з’ясувати, що для ремонту має прийти сантехнік із ЖЕКу, щоб зняти пломбу — представник водоканалу. Щоб зістикувати ці дві служби, знадобився не один день... А кран все сухо хрипів без води.
Після довгих «переговорів» із фільтра зняли чарівну гайку. А весь п’ятихвилинний ремонт полягав у тому, що сантехнік стукнув фільтром об стіл і вибив із нього іржу. Все було б нічого, якби після того, як із квартири пішли двоє сантехніків, один контролер, який знімав пломби, і другий, котрий їх ставив, не з’ясувалося, що сітка від фільтра так і залишилася лежати на столі.
Господарі готові були махнути на все рукою, іржа забила вже не фільтр, а лічильник. Ситуація виникла доволі пікантна: вода в домі є, але лічильник її не обчислює. Не буду повчати, як поводитися в такому разі. Але що зробили б ви, коли б за ваш кошт і старання до вас поставилися з такою відвертою неувагою?
Ситуація із вимушеними перевірками так набила хмельничанам оскому, що більшість сприймає її як відверте здирання грошей. Нарікання дійшли і до законодавців. Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», в якому зазначено, що періодична перевірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) лічильників здійснюються за рахунок підприємств, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- та водопостачання. Закон набере чинність з нового року. Отож після цього хотілось оптимістично привітати всіх нас, споживачів, із перемогою. Але чи переможемо? Бо уже тепер точаться розмови про те, що виконання цього пункту коштуватиме комунальникам майже півтора мільйона гривень.
 
Хмельницький.