Бюджетне фінансування вугільної промисловості в 2005 році за проектом державного бюджету становитиме 5,2 мільярда гривень, сказав на прес-конференції в Донецьку народний депутат України Валерій Коновалюк. У тому числі 1,4 мільярда передбачено на технічне переозброєння шахт, 900 мільйонів — на реструктуризацію галузі. Окремим рядком виділено для робіт із використання шахтного метану, збільшено витрати на державну воєнізовану гірничорятувальну службу.
— Бюджет-2005 відзначається рекордними доходами і соціальною спрямованістю, —сказав заступник голови парламентського комітету з питань бюджету. — Він передбачає перш за все новий рівень мінімальної заробітної плати — 262 гривні. Гарантоване зростання реальної заробітної плати на 12 відсотків і доходів населення на 10 відсотків. На соціальний захист буде спрямовано майже 55 відсотків усіх витрат бюджету.
За словами народного депутата, на відновлення соціальних виплат, законодавчі норми щодо яких із року в рік призупинялися, виділяється 1 мільярд гривень. Більш як удвічі збільшать витрати на виплату пенсій і матеріальної допомоги. На погашення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги за рахунок знецінених вкладів додатково виділено 6 мільярдів гривень, на підвищення соціальних гарантій ветеранам війни і праці, непрацездатним особам та інвалідам передбачено 0,3 мільярда гривень. Бюджетні кошти буде спрямовано також і на розвиток медицини, освіти, науки і культури, бюджет агропромислового комплексу заплановано збільшити в 1,6 разу.