Уживання кукурудзи в їжу сприяє довголіттю. У цьому переконаний директор Інституту проблем довголіття Бама-Яоського автономного повіту Гуанси-Чжуанського автономного району (Південно-Західний Китай) Чень Цзиньчао.
Виступаючи на першому форумі з питань довголіття, що відбувся в місті Жугао (південно-східна провінція Цзянсу), і другому китайському фестивалі довгожителів, він зазначив, що кукурудзяна каша, олія, боби і свіжі овочі є основною їжею в Бама-Яоському автономному повіті. А мешканцям цього регіону є чим похвалитися: міста Бама-Яоського повіту, а також Жугао і Чжунсян (центральна провінція Хубей) офіційно визнані в Китаї містами довгожителів. Тут на кожні 100 тисяч громадян припадає більше семи довгожителів. Лише в півторамільйонному Жугао живе 209 громадян віком понад 100 років (за цим показником Жугао — безперечний лідер у Китаї!), у Чжунсяні — 71 особа, в Бама-Яоському автономному повіті — 78 чоловік. І у всіх «колисках» довгожителів у світі основним харчовим продуктом є саме кукурудза, стверджує Чень Цзиньчао.
Голова Китайського товариства престарілих Чжан Веньфань трохи ширше дивиться на проблему. На його думку, серед причин довголіття варто назвати сприятливі природні умови, здоровий спосіб життя і, звичайно, давні традиції поваги до літніх людей.
Хоч би як там було, в Китаї нараховується 17875 довгожителів, що відзначили 100-літній ювілей. Примітно, що більшість місць на планеті, де число довгожителів перевищує середньостатистичне, розташовані в холодних, віддалених районах — найчастіше гірських. Китайське місто Жугао є на цьому тлі абсолютно унікальним, оскільки розташоване на рівнині, в економічно розвиненій провінції Цзянсу, неподалік від Шанхая. Після 2002 року, коли в Жугао відбувся перший китайський фестиваль довгожителів, сюди почали вчащати вчені з-за кордону. Але поки що місто зберігає свій секрет довголіття. А може, і справді у всьому «винна» кукурудза?
Ольга ТАНАСІЙЧУК.спеціально для «ГУ».
Шанхай.