Заповідник поменшав майже на 350 гектарів
Досі Ялтинський гірсько-лісовий заповідник від Аю-Дагу до Фороса мав 14523 гектари. Віднині його площа —лише 14176 га. Нагадаємо: нинішній переділ національної перлини відбувся після того, як «зеленим» торік ледве вдалося відбитися від ідеї перетворити оазу біля моря на національний природний парк. Хитрість у тому, що цей поважний статус, на відміну від нинішнього, насправді дозволяє тут господарську діяльність, зокрема, спорудження рекреаційних об’єктів: від санаторіїв до пансіонатів і готелів.
Понад 30 років унікальна територія Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника не була винесена в натуру на місцевості. Це давало можливість зазіхати й залізати на охоронні землі загальнонаціонального значення всіляким «хатинкам», елінгам й палацикам.
Уряд автономії 26 жовтня ухвалив постанову з довгою назвою — «Про затвердження результатів інвентаризації земель Південного берега Криму, видачу землевласникам правовстановлюючих документів на земельні ділянки».
Згідно з цим документом, Рескому земельних ресурсів Криму дано доручення вивести в натуру (на місцевості) кордони Ялтинського заповідника й видати йому державний акт на право постійного користування земельною ділянкою розміром 14176 га. Тоді як досі утворений в 1973 році заповідник займав територію в 14523 гектари. Та в першому пункті довгоочікуваної постанови 302 гектари віднесено до земель запасу (!) рекреаційного значення. Ще 44 га — до земель запасу (!) лісового фонду.
А зменшена на майже 350 га цифра нової площі заповідника вперше з’явилася 18 жовтня — в указі Президента України під назвою «Про затвердження кордонів Ялтинського гірсько-лісового заповідника». Представники Рескомзему автономії твердять: площа заповідника «не змінилася», просто під час інвентаризації виявлено понад 300 га земель, які лише вважалися заповідними, хоча такими не були. Зокрема, це території без лісу, кам’янисті місця... Тому частину угідь заповідника «із збереженням загального об’єму» буде передано місцевим радам Південнобережжя «для розподілу в установленому порядку під житло та інші потреби», переконують чиновники. Деякі землі будуть узаконені під інвестиційні проекти, інші — під вже фактично збудовані об’єкти. Однак є й інший нюанс: дехто, вже звично, знову скористається тим, що насправді заповідна зона цінних кримських земель досі так і лишилася фактично не визначеною. Тим більше що селищні ради Ялти зажили скандальної слави якраз у царині «уміння» розподілу й перерозподілу найжаданіших й найдорожчих у країні приморських ділянок.
 
Крим.