Колегія Рахункової палати розглянула звіт про результати перевірки використання бюджетних коштів, виділених у 2003 році й І півріччі 2004 року на підтримку і розвиток селекції. Один з висновків — Міністерство фінансів не забезпечує виділення в повному обсязі коштів, відповідно до бюджетних запитів Мінагрополітики й Української академії аграрних наук, що веде до невиконання державних програм з селекції, повідомляє прес-служба Рахункової палати. Як наслідок, у країні зникають унікальні колекції плодових насаджень і цінні породи племінних тварин. Особливо відчувають брак коштів наукові установи і дослідницькі господарства системи УААН. Так, 2003 року з 82,1 мільйона гривень, виділених урядом на селекцію у тваринництві та птахівництві, науковим закладам академії надано лише 6,7 відсотка цих коштів, а в І півріччі 2004 р. з 24,9 млн. грн. — 8,7 відсотка.
Ще один вердикт аудиторів Рахункової палати — заходи з виконання селекційних програм здійснюються без встановлення відповідальності за збереження племінного поголів’я і селекційних досягнень. А основну увагу і значну частину коштів, що виділяються з державного бюджету на підтримку селекції, спрямовують на дотування — надання фінансової підтримки окремим сільгосппідприємствам з метою здешевлення виробництва продукції.
До речі, за даними Держказначейства, програми селекції у тваринництві, птахівництві та рослинництві за десять місяців нинішнього року вже профінансовано повністю.