На такий потрібний на столі продукт чекає ціновий стрибок
Подорожчання молока минулого місяця, з’ясовується, не межа. Переробні підприємства до кінця нинішнього року можуть підвищити ціни на свою продукцію на 10—15 відсотків. Такі неоптимістичні прогнози пов’язані з можливим подорожчанням сировини та енергоносіїв. Через це практично всі молочні комбінати підвищили ціни на 3—5 відсотків. Уже тепер у деяких регіонах переробники закуповують у селян літр молока по 1,3 гривні.
Як прокоментував ситуацію комерційний директор Сумського молокозаводу Сергій Лубенський, з кінця серпня — початку вересня відпускні ціни на готову продукцію на підприємстві підвищуються мало не кожні два тижні. На ціноутворення неабияк впливає конкуренція. Молокозаводів, які постійно розширюють свій асортимент, чимало — тільки сирів у країні виготовляють до сотні видів. Скорочуються обсяги сировини і, відповідно, збільшуються закупівельні ціни. За словами С. Лубенського, у регіоні помітно подорожчали ПММ, а отже, витрати на доставку.
Востаннє нове підвищення цін на готову продукцію на підприємстві проводили 24 жовтня. Тепер за літр 1,5 % молока завод просить 1,24 грн., 2,5 % — 1,39 грн., 3,5 % — 1,61 грн. Це без «накруток» оптовиків і роздрібної торгівлі, які теж платить споживач. Водночас закуповує завод сировину по 1,0 — 1,1 грн. за літр. Ситуація ускладнюється проблемами у тваринництві: великотоварні ферми давно вже наказали довго жити, основне поголів’я корів перебуває в приватному секторі — заготівельникам доводиться збирати молоко по крихтах у селах.
Г.К.