Інфляція в жовтні сягнула 2,2 відсотка. Уряд виявився неспроможний забезпечити колосальний споживчий попит, пробуджений економічним зростанням. Виконавча влада боролася з цінами, фактично роздмухуючи інфляційні очікування, і тому за десять місяців ми ледь не перекрили інфляцію 2003 року. Жертви з боку Нацбанку (падіння динаміки кредитних вкладень, депозитів юридичних та фізичних осіб) у боротьбі за стабілізацію економіки цілком закономірні.  І ще. Уряд минулого тижня нарешті підтримав пропозицію Нацбанку не оподатковувати депозити фізичних осіб. Гроші населення на банківських рахунках здатні протистояти інфляції, лише коли зростає їх кількість.
Комерційні банки запевнили, що знімають тимчасово запроваджені обмеження на продаж готівкової валюти. І тут немає нічого дивного, оскільки прибрали з обігу зайву гривню — і ажіотажний попит на готівковий долар почав вщухати. Оптові покупці валюти, які таки встигли нагрітися, згорнули губу. Подолавши більш як дев’ятиразовий дисбаланс між попитом і пропозицією готівкової валюти, банківська система не втратила головне — довіри клієнта. Депозити громадян від початку року збільшилися на 39,1 відсотка, зокрема довгострокові — на 73,5 відсотка. Це і є відповідь на запитання поточного моменту.
Один з найшанованіших банкірів країни дивувався вголос: «Де ви бачили уряд, який, збільшуючи розмір пенсії, не закладає відповідних видатків у бюджет?» Ніде. Розчаруванням тижня, гадаю, можна вважати неявку уряду в парламент на повторне перше читання законопроекту про державний бюджет на рік наступний. Це наводить на думку, що уряд ухиляється від своїх безпосередніх обов’язків до закінчення другого туру президентських виборів, і про те, що запитання «Ти мене поважаєш?» набуло загальнодержавного розмаху.
Утім, прислухавшись до того, що казав серед тижня віце-прем’єр-міністр Іван Кириленко, уряд міг не з’явитися вчасно в парламент з поважної причини. Молококомбінати якраз поінформували про підвищення закупівельних цін на молоко до 1,30—1,35 гривні за літр, що загрожує подорожчанням молокопродуктів не менше, ніж ціни на бензин. Може, уряд того дня, коли треба було розглядати бюджет, подався в молочні ряди? Якщо так, то де гарантія, що його увагу до грудня (Бюджетний кодекс передбачає прийняти загальнодержавний баланс доходів і видатків саме до 1 грудня звітного періоду) не відволікатимуть цукор, олія, м’ясо!
Про особливості вітчизняного ціноутворення ми пишемо у своїх редакційних «Балансах» не перший місяць. Чесно кажучи, з метою переконати уряд, що то не його справа займатися бакалією або галантереєю. Бо не зникає асоціація з колгоспом. Запитуєш в апаратників Кабміну, чи створив уряд комісію з реформування підприємств літакобудівної галузі і чуєш у телефонній слухавці, як один чиновник перепитує іншого: «Хто у нас займається авіацією, підкажи прізвище»... І, між іншим, так і не підказали, але, може, ще підкажуть з огляду на те, що уряд прийняв постанову підняти посадові оклади апарату вищих органів виконавчої влади з 1 листопада цього року на 28 відсотків.
Про ціни минулого тижня найпромовистіше сказав Держкомстат. За його даними, в жовтні ціни виробників продукції зменшили своє зростання до 1,6 відсотка. Від початку року, отже, вони зросли вже на 20,3 відсотка — подорожчала продукція нафтопереробки, металургії, коксохімії, енергетики... Для порівняння скажу: минулого року мали більш як удвічі менші ціни, що, зрештою, зле позначилося на річному показнику інфляції. Що матимемо цього року?