Голова Верховної Ради України Володимир Литвин направив листи Голові Центральної виборчої комісії Сергію Ківалову та Голові Верховного Суду України Василю Маляренку.

Як повідомила прес-служба ВР, у листі до Голови ЦВК глава парламенту зазначив, що до такого звернення його спонукали виняткові обставини. Насамперед — численні випадки неналежного застосування членами виборчих комісій положень Закону України «Про вибори Президента України» під час проведення голосування 31 жовтня 2004 року, що ускладнювало, а часто й унеможливлювало реалізацію громадянами України їх конституційних прав. Про ці факти повідомляли народні депутати, а також ідеться у багатьох зверненнях громадян на адресу Верховної Ради України та у свідченнях міжнародних спостерігачів.

Володимир Литвин наголосив: у разі повторення відхилень від закону під час голосування 21 листопада 2004 року можливі непередбачувані наслідки.

Голова Верховної Ради звернувся до ЦВК із низкою пропозицій, які стали узагальненням суспільної позиції й отримали широку підтримку серед депутатського корпусу. Зокрема, невідкладно організувати та забезпечити виготовлення територіальними виборчими комісіями нових уточнених списків виборців для повторного голосування; при видачі виборцям дільничними виборчими комісіями відкріпних посвідчень вносити до них інформацію про серію, номер та дату видачі пред’явленого виборцем документа; фіксувати та узагальнювати у рішеннях відповідних виборчих комісій відомості про кількість виданих відкріпних посвідчень і кількість виборців, які отримали бюлетені за відкріпними посвідченнями; територіальним виборчим комісіям негайно передавати до ЦВК телеграфом (факсом) інформацію про підсумки голосування відразу після складання та підписання протоколу.

Володимир Литвин запропонував вивчити можливість реалізації такої ініціативи — вносити інформацію про видане відкріпне посвідчення для повторного голосування (із зазначенням його номера, а також номера територіального виборчого округу та виборчої дільниці, дати та підпису члена виборчої комісії, засвідченого печаткою дільничної виборчої комісії) у пред’явлений виборцем документ, передбачений законом, на сторінці «Особливі відмітки» або в іншому місці. А при внесенні виборця до списку виборців після пред’явлення ним документа з відміткою про видане відкріпне посвідчення погашати цей запис шляхом закреслення відбитку печатки дільничної виборчої комісії, що видала відкріпне посвідчення, проставлення дати погашення і підпису члена дільничної виборчої комісії.

Володимир Литвин висловив переконання, що ЦВК здатна вирішити організаційні питання і створити громадянам України належні умови для реалізації ними своїх конституційних прав і, водночас, унеможливити ймовірні зловживання.

У листі до Голови Верховного Суду України Василя Маляренка Володимир Литвин відзначив позитивну роль, яку відіграла під час першого туру виборів Президента України судова влада. У день голосування суди розглянули 45 тисяч скарг, що дало змогу своєчасно усунути відповідні порушення виборчого закону. З огляду на це та враховуючи ймовірність повторення у другому турі випадків відхилень від вимог закону, глава парламенту звернувся до Голови Верховного Суду з проханням сприяти організації роботи судів 21 листопада 2004 року в такому ж оперативному режимі, а також довести через виборчі комісії до відома виборців інформацію про місце розташування судів, що забезпечить своєчасний розгляд можливих скарг громадян.

«Упевнений, це створить належні умови для безперешкодної реалізації виборцями свого права на вільне волевиявлення», — йдеться у листі.