Вибори виявили певні недоліки виборчого закону, що розрахований на використання відповідальними людьми в усталеному суспільстві. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Ендрю Робінсоном.
Як повідомив журналістам прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук, Володимир Литвин звернув увагу співрозмовника, що в парламенті, ЦВК, владних інституціях і в суспільстві є розуміння того, що нині головні завдання — це здійснення перевірки та уточнення списку виборців, який ураховував би всіх повнолітніх громадян, посилення контролю за видачею відкріпних посвідчень і голосуванням за ними. На переконання Голови Верховної Ради, для цього достатньо можливостей і повноважень ЦВК.
Ендрю Робінсон підкреслив, що, на його думку, практика нинішніх українських виборів не відповідає всьому комплексу демократичних критеріїв. Це не залишилося непоміченим у Канаді, результатом чого і стала резолюція канадського парламенту. Посол також поінформував главу нашого парламенту про діяльність спостерігачів від Канади та їхній внесок у формування доповіді місії спостерігачів офісу демократичних інституцій і прав людини.
Під час зустрічі співрозмовники також відзначили неприпустимість технологічних провокативних дій із взаємного звинувачення з боку різних команд та непрозорої системи підрахунків голосів. «Саме цілковита прозорість підрахунку голосів особливо важлива для формування довіри до всього процесу виборів», — сказав посол. Водночас Ендрю Робінсон наголосив, що «незалежно від результату виборів і навіть від їх перебігу ми сподіваємося на подальшу активізацію та розвиток україно-канадських міжпарламентських зв’язків у різних форматах, зокрема на рівні обміну парламентськими делегаціями».