Перспективи реалізації політичної реформи та ступінь готовності політичних опонентів до компромісу обговорювали вчора за «круглим столом», який організував Центр досліджень політичних цінностей.
Політична реформа має бути проведена між першим і другим турами президентських виборів, зазначив голова партії «Трудова Україна» Сергій Тігіпко, оскільки це зніме напруженість у суспільстві. За його словами, компромісом для проведення реформи має стати домовленість між політичними силами про термін її проведення, скажімо, після парламентських виборів 2006 року. За його словами, нині в парламенті за законопроект про внесення змін до Конституції України під номером 4180 можуть проголосувати 270 народних депутатів. А цього, вочевидь, недостатньо.
Однак народний депутат України Микола Катеринчук переконаний, що вищезгаданий документ «за своїм змістом і за своїм політичним навантаженням застарів». Парламентарій гостро розкритикував законопроект. Зокрема, за його словами, негативним є те, що згідно з цим проектом НБУ позбавляється права законодавчої ініціативи. До негативу парламентарій відніс і положення, якими передбачено складання урядом своїх повноважень перед новообраною ВР. Щоправда, він зазначив, що «перспектива внесення змін до Конституції є. Але чи є перспектива для демократизації суспільства?».
На запитання народного депутата Миколи Рудьковського (фракція СПУ): чи голосуватиме «Наша Україна» за зміни до Конституції, які підтримують соціалісти, М. Катеринчук послався на певні політичні домовленості.
Про них нагадав і лідер соціалістів Олександр Мороз. Він зазначив, що в угоді «зроблено відсилку на проект 4180», тобто «Наша Україна» голосуватиме за цей законопроект.