Москва. Російський президент виконав свої обіцянки. Українець у Росії став найшанованішою людиною. Головний міліціонер Москви генерал Володимир Пронін повідомив підлеглим про особливий статус громадян України на території Російської Федерації і наказав «бути ввічливими й культурними стосовно українців».
Річ у тім, що з першого листопада 2004 року український громадянин, приїхавши до Росії, може протягом 90 днів перебувати в Росії, не реєструючись у міліції за місцем проживання. Виник юридичний нонсенс. Громадяни Росії опинилися в гіршому становищі, ніж українські. Якщо якийсь обиватель із Твері чи Володимира приїжджає в Москву, він зобов’язаний протягом десяти днів зареєструватися за місцем проживання. Звісно, росіяни обурені, але Володимир Путін заявив, що увагу міліції треба зосередити «не на посуворішанні порядку пересування громадян, а на поліпшенні діяльності правоохоронних органів».
Крім того, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко і посол РФ Віктор Черномирдін підписали протокол про внесення змін до міжурядової угоди про безвізові поїздки громадян двох країн. З першого листопада громадяни України одержали дозвіл перетинати російський кордон за звичайним, внутрішнім паспортом. Схоже, російська сторона вирішила впритул взятися за «українське питання». Обидві палати Федеральних зборів почали розробляти закон про запровадження подвійного громадянства з Україною. Підготовлено проект цього документа, і, як повідомив журналістам спікер нижньої палати Борис Гризлов, «текст угоди надіслано до Верховної Ради України».
Подвійне громадянство — прецедент на пострадянському просторі. Де громадянин України служитиме в армії — у Жмеринці чи в Грозному? Де сплачуватимуть податки російські чи українські бізнесмени? Де пенсіонер одержуватиме пенсію — у Росії чи в Україні? На ці запитання немає відповідей. Дружба дружбою, а гроші російські й українські чиновники все одно рахуватимуть окремо.