Міжнародні спостерігачі вкотре зазначають, що перший тур виборів Президента України не відповідав демократичним стандартам і закликають усунути недоліки до другого туру. Про це йдеться у заяві Світового конґресу українців, Українського конґресового комітету Америки та Конгресу українців Канади.
У ній зазначається, що 31 жовтня на більш як 350 дільницях, які відвідали спостерігачі, «значних порушень виборчого законодавства не було, хоча деякі порушення будуть зафіксовані в нашому остаточному звіті».
Автори наголошують, що під час підготовки до виборів на багатьох дільницях списки виборців не були належно підготовлені й уточнені, це спричинило напруженість, і чимало виборців не змогли проголосувати. Це, на думку спостерігачів, є одним з головних недоліків виборчого процесу. «Також зауважено втручання органів державної влади на підтримку одного кандидата, а саме чинного Прем’єр-міністра України Віктора Януковича», — сказано в заяві.
Водночас уряд Канади закликав українську владу усунути порушення норм демократії перед другим туром виборів Президента. Про це йдеться у заяві делегації Канади на постійній раді Організації з безпеки і співробітництва в Європі, повідомляє «Українська правда».