На добу затримався вихід газети Кіровоградської обласної ради і облдержадміністрації «Народне слово». Поширювані в обласному центрі чутки про можливий напад на редакцію, на щастя, виявилися безпідставними.
Причини невчасного виходу видання в світ пояснив читачам на шпальтах газети її головний редактор Валерій М’ятович. З’ясовується, все зводиться до елементарної цензури, якої в Україні, як звикли казати можновладці, нині просто немає. «... Коли закінчувалася верстка газети, почалися проблеми, — пише Валерій М’ятович. — До редакції завітав заступник голови облдержадміністрації Сергій Неділько. Мета — ознайомитися із завтрашнім номером. Матеріал про вибори не сподобався йому настільки, що він запропонував його зняти. Цього ми не могли зробити з двох причин. Перша — моральна: ми не хочемо дезінформувати читача. Друга — часова: заміна матеріалу іншим призвела б до затримки на кілька годин, до порушення графіка з відповідними наслідками передусім для читачів. Отже, газета таки потрапила до видавництва. Навіть почали її друкувати. Черговий підписав перший примірник і залишив цех, не знаючи, що друкарську машину після цього зупинять. Вранці на нас чекала несподіванка: номер не було віддруковано. Таке в історії нашого видання трапилося вперше, хоч публікації попередніх років були й значно гострішими...»
Серед матеріалів, які не сподобалися представникам обласної влади, за словами головного редактора газети «Народне слово», два: про порушення, зафіксовані працівниками редакції безпосередньо на виборчих дільницях, та стенограма телевізійного інтерв’ю Володимира Путіна. Як можновладці уявляли собі замовчування цих тем, адже скандал із виборами в Кіровограді донині гримить на всю Україну, а слова російського президента транслювалися в прямому ефірі трьома національними каналами? Чи Кіровоград і область мають жити в «позаукраїнському» інформпросторі? В тому, нав’язаному місцевим ЗМІ, — тенденційному і однобокому, що заважає мешканцям області оперативно дізнаватися про події в регіоні. Доходить навіть до анекдотичних ситуацій. Коли офіційно сказано про найбільше з порушень під час голосування саме в Кіровограді і голова ЦВК Сергій Ківалов привселюдно пояснює затримку з підрахунком голосів відсутністю даних з ТВК № 100 (Кіровоград), а наш місцевий телеканал «уточнює»: вибори в обласному центрі пройшли спокійно і без істотних порушень...
Нині завдяки громадянській мужності головного редактора газети «Народне слово» та її колективу ситуація може дещо змінитися. В усякому разі, читачам стали відомі деякі потаємні важелі тиску на ЗМІ. «Представники в редакційній колегії від облдержадміністрації запропонували скликати позачергове засідання, — йдеться у зверненні Валерія М’ятовича до читачів. — Як з’ясувалося, головне, що вони хотіли, — зобов’язати редакцію ознайомлювати їх із матеріалами кожного наступного номера, що навіть у компартійні часи вважалося неприпустимим і суворо каралося. Цю пропозицію не підтримала решта членів редколегії, оскільки це вже означало фактичне введення цензури. Не кажучи вже про приниження журналістської гідності...»
Про «передреволюційну» ситуацію у кіровоградському інформаційному просторі свідчить і факт демонстративного, на знак протесту, виходу із складу редколегії «Народного слова» редактора відділу політики, культури і краєзнавства Броніслава Куманського, і масова підтримка позиції редакції колективами інших видань.