У  селі Морське під Судаком знову скандал. Сесія сільради звільнила з посади свого голову Леоніда Крисова. Позачергові вибори сільського голови призначено на грудень. Спроба Крисова тихо залишити посаду «у зв’язку зі станом здоров’я» не вдалася. Звільнення його відбулося за власним бажанням... депутатів сільради.

Подія схвилювала жителів регіону, прикро відомого у Криму неправедним менжуванням шматками узбережжя, земельними самозахопленнями, п’яними бійками та особливо ганебною серед чарівного курортного місця занедбаністю соціальної сфери.

Люди вважають звільнення Крисова занадто запізнілою подією, бо за час його головування «занепало» усе сільське життя. За словами Голови Верховної Ради АРК Бориса Дейча, який виїхав у регіон розібратися з ситуацією на місці, людям давно треба було відверто розповісти, що тут відбувається.

Морське вже кілька років знають як один з центрів постійного напруження, міжнаціональних конфліктів, соціальних проблем. Вчасно тут так і не почала працювати сільська школа, яка вже давно перебуває в аварійному стані. Для школярів першого—восьмого класів замість уроків довелося організувати «нібито практику та екскурсії». А старшокласники навчаються у давно занедбаному місцевому клубі, де немає навіть елементарного: ні води, ні туалету, ні їдальні й опалення.

Важко працювати й учителям: непостійність місця, неусталеність часу уроків спричиняють систематичні порушення загального порядку життя школи. В таких умовах дітям, мабуть, доведеться й перезимувати. Це при тому, що кошти на ремонт були! Шахта ім. Засядька виділила курортному Морському 100 тис. грн. Ці гроші передано школі. Та до її ремонту чомусь руки у сільського голови не дійшли.

Як заявив міський голова Судака Леонід Шремф, через цю скандальну ситуацію можуть позбутися посад завідувач міськвідділу народної освіти і директор школи.

Розвалюється й дитсадок, хоча кошти на його ремонт у бюджеті теж є. У місцевій казні на це передбачалося 87 тис. грн., проте гроші лишилися неосвоєними. Серед сільських депутатів також повний розбрат. Сваряться між собою, воюють один з одним групками та коаліціями. Досі не затверджено генеральний план забудови Морського. Через це виникають земельні конфлікти, які дехто намагається перетворити на міжнаціональні. Не визначено рекреаційні зони, території житлової забудови та господарської діяльності.

Дивує й такий парадокс: Морське — великий популярний курорт Південнобережжя. Цього літа на пляжах збиралося стільки, що не було видно прибережного піску. Окрім натовпів «дикунів», у нинішніх чотирьох оздоровницях на тисячу ліжок відпочило більше семи тисяч відпускників. Проте жодної копійки не надійшло у бюджет. Така «дірка від бублика» геть незрозуміла. Адже населення Морського влітку збільшилося за рахунок курортників у кільканадцять разів. Та всі гроші від рекреаційного збору пішли, як вода крізь пальці, у небуття. Чому так трапилося, з’ясовує прокуратура.

Схоже, останні негаразди й непереливки тепер змусили мешканців Морського замислитися. Нагадали справедливість давньої приказки: громада — великий чоловік. Нині односельці застерігають один одного від пасивності й помилки на виборах нового сільського голови, бо переконалися, що життя за принципом «моя хата скраю» успіху не забезпечує...

Навіть якщо ця хата біля самісінького моря...

Крим.