У ці дні кримські болгари відзначають 10-ліття створення свого Республіканського товариства ім. Паісія Хілендарського.

Сьогодні воно має 22 громади в усіх регіонах півострова, активісти яких втілюють у життя головні принципи своєї діяльності: об’єднують болгар для активної участі в демократичних процесах в Україні й Криму, сприяють поверненню репресованих у 1944 році співвітчизників на півострів, цілковитій їх реабілітації на основі українського законодавства; забезпечують національний і духовний розвиток земляків, зберігають мову, самобутню культуру, традиції та звичаї, зміцнюють міжнаціональні зв’язки з іншими народами Криму й України.
У культурно-освітньому центрі «Ізвор» триває напружена пошукова й творча робота з відродження національної культури. У святах оживають традиції і обряди, дбайливо зібраний багатий фольклор не лише болгар, а й усіх народів півострова. Адже культура болгар не загубилася на строкатій поліетнічній карті Криму, а відчутно збагатила її. Вони живуть тут понад 200 років і після чорних десятиліть депортації повертаються на землю, яка давно стала рідною. Активну діяльність Кримського республіканського товариства болгар і його голови Івана Абажера відзначили не лише в нашій державі, а й високі посадовці та громадські організації Болгарії.
Ювілярів привітали Голова Верховної Ради автономії Борис Дейч, Повноважний посол Болгарії в Україні Владімір Дімітров, численні гості з їх історичної Батьківщини, різних областей України. Вони зауважили: кримські болгари підтримують тісні й плідні зв’язки з нашим добрим чорноморським сусідом — Болгарією. Трепетне збереження традицій допомагає кримським болгарам згуртуватися ще тісніше, яскравіше висвітлювати свою самобутність у національній редакції телебачення й радіо, газеті «Ізвор», на частих міжнародних зустрічах і семінарах.
Остання представницька конференція у рамках Днів національної культури «Болгарські зустрічі» щойно відбулася в Лівадії. Солідний гурт істориків, краєзнавців, представників національних громад розглянув питання історичної ролі народу в долі півострова, зміцнення зв’язків із співвітчизниками за кордоном, збереження й примноження багатовікового культурного спадку слов’ян, історичну роль болгар у гармонізації міжнаціональних стосунків та зміцненні дружби між народами Криму. Зачарувалися багатою на яскраві експонати виставкою народних промислів, на якій представлена сучасна творчість болгар півострова.
Учасники «Болгарських зустрічей» оглянули місця нинішнього компактного проживання болгар, відвідали й регіони їх перших поселень на початку ХІХ століття: колишню колонію Кишлав — сьогодні село Курське та давнє болгарське етнічне селище Кабурчак — нинішнє село Мічурінське в Білогір’ї, село Желябівку Нижньогір’я, селище Коктебель, місто Старий Крим. Скрізь їх вітали рідною мовою, яку кримські болгари оберігають, як найдорожчий скарб предків.
 
Крим.