Шановний Вікторе Федоровичу!
29 травня 2004 року за вашою ініціативою було проведено нараду з питань стану та проблем розвитку авіабудівної галузі України. За підсумками наради вами 10 червня 2004 року видане окреме доручення відповідним міністерствам та відомствам, п. п. 7 та 8 якого передбачаються підготовка та прийняття послідовного, виваженого рішення щодо утворення інтегрованих науково-виробничих структур з розробки та виробництва авіаційної техніки.
Незважаючи на те, що міжвідомчою групою в термін до 1.01.2005 р. мали б бути тільки внесені до Кабінету Міністрів «... напрацьовані матеріали щодо можливих варіантів утворення зазначених інтегрованих структур...», у Кабінеті Міністрів та Міністерстві промислової політики зараз проводиться спішна робота з формування проекту постанови Кабінету Міністрів про створення Державного концерну «Антонов» на базі державних підприємств: АНТК ім. О. К. Антонова, КиДАЗ «Авіант» та ХДАВП.
Швидкість, з якою здійснюється спроба механічного об’єднання підприємств у концерн, без проведення техніко-економічного аналізу моделей майбутнього інтегрованого утворення, урахування ринкових механізмів, усупереч окремому рішенню, наштовхує на думку, що воно спрямоване на перерозподіл фінансових потоків та державного майна в чиїхось особистих або групових інтересах.
Усе це здійснюється всупереч думці фахівців галузі, не узгоджується всіма задіяними підприємствами і тому має примусовий характер. Ситуація викликає занепокоєння трудових колективів АНТК ім. О. К. Антонова та КиДАЗ «Авіант».
Шановний Вікторе Федоровичу! Просимо вас не допустити прийняття поспішного та безальтернативного рішення, тому що воно, на наше розуміння, призведе до соціальної напруженості в трудових колективах, до втрати державою науково-технічного потенціалу в авіаційній галузі та в результаті до можливих значних збитків держави! Пропонуємо призупинити проходження проекту постанови уряду про створення концерну «Антонов» у запропонованому варіанті, дати відповідні доручення Мінпромполітики, Мінекономіки та Фонду держмайна щодо виконання п. п. 7, 8 окремого доручення, а також надати можливість представникам галузевої профспілки авіабудівників України, як повноважному соціальному партнеру влади, взяти участь у подальшому процесі підготовки та прийнятті взаємоприйнятного рішення.
З повагою, Я. ЖУГАЄВИЧ, голова профспілки.
Обговорено та схвалено на засіданні ЦК профспілки авіабудівників України 14 жовтня 2004 року.