Учора Джордж Буш приймав привітання з перемогою. Нагадаємо, що він оголосив себе новим главою Білого дому в середу ввечері — після того, як визнав поразку його суперник Джон Керрі. Того самого дня на прес-конференції у Києві посол Сполучених Штатів Джон Гербст заявив, що вибір Америки не вплине на відносини з Україною. «Політика, яку ми проводили, свідчить про нашу велику зацікавленість у покращенні відносин», — сказав він. Водночас Джон Гербст наголосив на важливості розвитку демократії в Україні.
Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко не радить очікувати радикальних змін. «На якість україно-американських відносин насамперед і значно більшою мірою впливатимуть результати українських виборів, — переконаний експерт. — Тому висновок про те, якою буде політика Буша під час його другого президентського терміну, можна буде зробити після 21 листопада». За останні чотири роки у відносинах між нашими країнами накопичилося чимало негативу. «Якщо нова українська влада справді матиме добру репутацію і зможе уникнути повторення скандалів, то, безперечно, можна чекати покращення двосторонніх відносин», — стверджує О. Сушко.
Водночас експерти відзначають різницю у ставленні до України з боку демократів та республіканців. «Принаймні на декларативному рівні демократи займали активнішу позицію щодо Києва й критикували республіканців за надмірне захоплення стосунками з адміністрацією Путіна. В адміністрації Буша надто багато людей, які дивляться на Україну крізь призму Росії, — вважає експерт. — І саме тому політика США щодо України є слабкою, невиразною і непослідовною».
Політолог Володимир Малинкович теж гадає, що американські вибори нічого не змінять у двосторонніх відносинах. «Залишиться той самий президент, те саме ставлення до України. На мій погляд, поверхове, з поганим знанням українських реалій. США, як і раніше, керуватимуться принципом: хто підтримує нас, той — хороший. Водночас Україну неминуче буде втягнуто у процеси світової політики, які значною мірою визначає Америка і той, хто стоїть на чолі Америки. Це стосуватиметься передовсім проблеми нашої присутності в Іраку. Але її розв’язання залежатиме швидше від того, хто переможе в Україні».
На думку В. Малинковича, одного з українських кандидатів Вашингтон привітає з більшим задоволенням, другого —з меншим, проте в будь-якому разі Буш буде змушений підтримувати стосунки з майбутнім українським президентом «так само, як він продовжує співробітничати з Путіним. По суті, Захід давно поставив крапку у відносинах з Україною і не бажає розглядати нас як самостійних партнерів. На жаль, така політика триватиме». Це визнають і російські політологи. Вони стверджують: прихід Буша для Росії вигідний ще й тому, що він спокійніше ставиться до того, що Київ залишається у сфері впливу Москви.