Ранкове і денне засідання 4 листопада
На початку ранкового засідання від депутатів опозиційних фракцій знову лунали пропозиції повернутися до розгляду законопроектів про внесення змін до Закону «Про вибори Президента України». Зокрема, з приводу голосування за відкріпними посвідченнями та уточнення списків виборців. Однак, за пропозицією Голови Верховної Ради Володимира Литвина, парламентарії вирішили скликати під час обідньої перерви погоджувальну раду уповноважених представників депутатських фракцій і груп і на ній визначитися стосовно розгляду поправок до виборчого закону, а також щодо долі політичної реформи — внесення змін до Конституції України.
Депутати схвалили низку законів, які сприятимуть підвищенню рівня соціального захисту населення. Визначально, що голосували за ці закони конституційною більшістю народні обранці і з провладних, і з опозиційних фракцій. Володимир Литвин навіть пожартував: тепер можна голосувати і за політреформу.
Проект закону про забезпечення молоді першим робочим місцем, внесений народним депутатом Віталієм Хомутинником («Регіони України»), доручає державній службі зайнятості забезпечувати молодь першою роботою. А в разі прийняття на роботу молодої людини за направленням державної служби зайнятості роботодавцю протягом двох років надаватиметься дотація.
Зміни до Закону про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, за словами автора законопроекту Василя Хари («Регіони України»), дадуть можливість погасити заборгованість зі страхових виплат на підприємствах, що перебувають у стадії банкрутства чи рахунки яких заарештовано, або які мають заборгованість із виплати зарплати. Крім того, студентів вузів занесено до переліку осіб, що мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах у межах асигнувань, встановлених бюджетом фонду соцстрахування на ці цілі.
Верховна Рада також схвалила поправки до статті 33 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», внесені народним депутатом Миколою Кульчинським («Наша Україна»). Цей документ дозволяє непрацюючим інвалідам ІІ та ІІІ груп за наявності страхового стажу (у чоловіків — 25, у жінок — 20 років) за їх вибором призначати пенсії з інвалідності у розмірі пенсії за віком.
А зміни до Закону про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам (в авторстві Володимира Гошовського (депутатська група «Союз») збільшують з 16 до 18 років вік, протягом якого людина може підпадати під визначення «дитина-інвалід» та має право на отримання державної соціальної допомоги і надбавки на догляд.
А ось голосування за проект закону про охорону здоров’я населення від шкідливих наслідків вживання тютюнових виробів (в авторстві депутатів-лікарів Миколи Поліщука з «Нашої України» та Раїси Богатирьової з «Регіонів України») продемонструвало, що в сесійній залі більше любителів паління, аніж борців з цією шкідливою звичкою. Депутати відхилили проект цього закону, за який було віддано лише 177 голосів.
Не вистачило голосів і для подолання вето Президента України на зміни до деяких законодавчих актів у сфері вищої освіти. Цим законом змінюється порядок матеріально-фінансового забезпечення вузів, зокрема дозволено фінансування навчальних закладів державної та комунальної форм власності і з держбюджету, і з бюджетів інших рівнів. А земельні ділянки, які закріплені за вузами комунальної форми власності, заборонено вилучати з державної власності. Однак, на думку глави держави, деякі положення цього закону можуть призвести до розбалансування бюджету. Комітет з питань науки та освіти наполягав на подоланні президентського вето. Але за це проголосували лише 277 депутатів, і законопроект відправлено на доопрацювання.
На денному засіданні депутати схвалили низку законопроектів у першому читанні. Це, зокрема, зміни до законів «Прo ціни і ціноутворення» щодо компенсації втрат доходів житлово-комунальних підприємств, «Про зовнішньоекономічну діяльність» стосовно терміну дії спеціальних санкцій та до деяких законів України, якими депутатам місцевих рад надано право мати помічників-консультантів. За основу також схвалено проекти законів про організацію виробництва та поводження з хімічними джерелами струму, про автомобільні дороги.