Попит на американські долари перевищував пропозицію більш як у дев’ять разів, на чорному ринку  в регіонах вже почали продавати американський долар за 8—9 гривень, що змусило змінити правила гри на валютному ринку.
Про наслідки запроваджених змін керівники комерційних банків говорили з представниками мас-медіа в головній фінансовій установі країни. Потреба в цьому, як-то кажуть, назріла. Упродовж жовтня банкіри вживали жорстких заходів щодо збалансування попиту і пропозиції на ринку готівкової валюти. Протягом січня—жовтня випущено в обіг 34,2 мільярда гривень, з яких на купівлю валюти спрямовано 32,8 мільярда — 95 відсотків від загальної суми випуску. Виконуючий обов’язки голови Нацбанку Арсеній Яценюк, а разом з ним і присутні банкіри слушно вважають усі вжиті заходи (надання комерційним банкам розширеного доступу до іноземної валюти, встановлення обмежувальної маржі під час її продажу населенню, запровадження потужних валютних інтервенцій тощо) платою за стабільність банківської системи. Голова правління «Промінвестбанку» Володимир Матвієнко радить журналістам не плутати кризу з нестабільністю. Він ще пам’ятає 1996 рік, коли через непомірковану політику «палали статутні капітали».
Справді, на відміну від 1996- го і навіть 1998 року статутні фонди комерційних банків приростають. Але порівнювати сьогоднішні реалії з тодішніми язик не повертається, бо тоді економіка падала, а нині — зростає, тоді інфляційні очікування породжувала нестача грошей, а нині — їх надлишок, тоді Нацбанк не мав десятимільярдного доларового резерву, а нині — його має. А головне, раніше люди вірили банкам все-таки менше, ніж тепер. Нехай у жовтні банкіри їм і відмовляли продати 300—500 доларів без паспорта чи ідентифікаційного номера. Запроваджуючи до такої міри непопулярні запобіжні заходи, вони захищали тим самим дрібного клієнта від оптовиків, які «вичищали» від готівки каси першими.
 Сьогодні банкірам вірять менше, ніж учора, зате набагато більше, ніж 1996 року. В тім числі і голові правління «Укрсоцбанку» Борисові Тимонькіну, який запевняє, що за останній тиждень заявки від територіальних управлінь на готівковий долар знизилися з 14 до 4 мільйонів доларів. Це ознака того, що ажіотажний попит на валюту невідворотно вщухає. Але ще не вщух, і аплодувати банкірам рано.
Того вечора мені так і не вдалося купити 300 доларів.