Схоже, нормативні акти незабаром поповняться каральним документом, який боротиметься проти самозахватів земельних ділянок. Комітет ВР з питань аграрної політики та земельних відносин ухвалив рішення підтримати в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України». Вищезгаданий документ пропонується поповнити статтею 239-1, покликаною приструнити тих, хто самовільно зазіхатиме на наділи. Особам, які використовуватимуть земельну ділянку до встановлення її меж в натурі, до одержання документа, що посвідчує право на неї, загрожуватимуть виправні роботи на строк від шести місяців до одного року або штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Громадянинові, котрий вчинив ті самі дії повторно, світить позбавлення волі на строк від одного до трьох років або штраф від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів.
Передбачено навіть, як покласти край організації групових дій, спрямованих на самовільне захоплення земельної ділянки. Таких правопорушників мають намір карати позбавленням волі на строк до трьох років з конфіскацією всього незаконно спорудженого, добутого, вирощеного та всіх знарядь, якими користувалася винувата особа для вчинення злочину. Якщо суд визнає, що дії завдали значної шкоди державі, юридичним особам або окремим громадянам, то термін ув’язнення збільшується до п’яти років з відповідною конфіскацією.