Місхор, Алупка, Кореїз, Симеїз, Кацивелі, Форос — курортні міста і селища від Ялти до Севастополя досі негазифіковані. З цього ряду виривається Гаспра: сюди вже підведено газ і недавно в урочистій обстановці його запалили в одній багатоповерхівці селища. Решту квартир у таких само будинках опалюють... «буржуйками». Тож пожежі тут не рідкість.
— Тепер справа за місцевою селищною радою, — каже президент ДАТ «Чорноморнафтогаз», народний депутат України Ігор ФРАНЧУК. — Можливість газифікувати всю Гаспру тепер є, тим паче що її мешканці, а також розміщені на території населеного пункту оздоровниці згодні оплатити певний обсяг робіт.
На будівництво газопроводу Ялта—Форос—Севастополь держава виділила більш як 40 мільйонів гривень, на наступний рік передбачається ще 80. А створення газорозподільчих мереж фінансуватимуть із бюджетів автономії, міст, селищних рад та власників оздоровниць і туристичних комплексів. Підраховано, що переведення котельних Південнобережжя на природний газ дасть можливість на 20 відсотків знизити вартість путівок 80 санаторіїв і пансіонатів, а значить, істотно збільшити їх завантаження, особливо у міжсезоння.
Тендер на спорудження газопроводу виграв «Чорноморнафтогаз», ми й видобуваємо паливо у шельфі Чорного та Азовського морів. Отже, Крим забезпечить себе власним природним газом.
— Проект будівництва газопроводу,— веде далі депутат Верховної Ради Криму, голова постійної комісії з будівництва, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства Анатолій КОЦЕРУБА, — складається з п’яти черг. Перша — через плато Ай-Петрі газопровід пройде до селища Веселе, далі — до Оливи і, нарешті, до Форосу. Щоб повністю замкнути газопровід по Великій Ялті, передбачено четверту чергу — від Веселого до Кореїзу, до якого плануємо прокласти газопровід з боку Ялти протягом вже нинішнього року. А поліпшення газопостачання Севастополя розв’яже п’ята черга будівництва.
Коли нас з Ігорем Анатолійовичем обирали депутатами різних рівнів, його — Верховної Ради України, мене — Верховної Ради Криму в 1998 році, ми обіцяли газифікацію. Вже тоді про це йшлося у програмі розвитку Великої Ялти до 2030 року. Та нею ніхто не займався, не було коштів. Ми тоді й розпочали з Ялти, Лівадії, мікрорайону «Будмістечко». Тепер ось у складних гірських умовах прокладено газопровід до Гаспри. Тож обіцяли — виконали. І на цьому не зупиняємося.
Отже, є надія, що за кілька років «буржуйки» на Південнобережжі відімруть як клас.