Такий феномен спостерігається в Орджонікідзе
Керівники ВАТ «Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат», що на Дніпропетровщині, звернулися до Прем’єр-міністра з листом, в якому пропонують заборонити імпорт в Україну марганцевої руди за давальницькими схемами.
Знову за рибу гроші
У листі за підписом голови правління ВАТ Володимира Постоловського, як повідомляють інформагентства, ця пропозиція обумовлюється потребою зняти соціальне напруження, яке виникло на комбінаті останнім часом. Треба сказати, що ВАТ «ОГЗК» добуває майже 53 відсотки від загального видобутку марганцевої руди в Україні винятково відкритим способом. Навесні цього року комбінат ініціював спеціальне розслідування стосовно захисту від імпорту товарної марганцевої руди. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі після грунтовного вивчення аргументів оржонікідзевців розцінила їх, однак, як недостатні для запровадження захисних заходів. Але на комбінаті не погодилися з таким висновком і написали відкритий лист прем’єру з проханням призупинити рішення МКМТ.
Ще одна... комісія
У середині минулого місяця у передвиборному турне по Дніпропетровщині, в Орджонікідзе, на Віктора Януковича чекали неприємні сюрпризи. З’ясувалося, що на тлі загальнодержавного зростання заробітних плат на ВАТ «ОГЗК» вони скорочуються, а водночас і обсяги податкових відрахувань до місцевого бюджету. Таке неподобство могло набути не лише економічного, а й політичного резонансу перед президентськими виборами, адже переважна частина працюючих міста — гірники і члени іх сімей. Тож Прем’єр-міністр одразу пообіцяв створити комісію з нормалізації ситуації в Орджонікідзе. Важливо, чи пам’ятають про це зараз і чи не списала ця комісія критичну ситуацію лише на проблему імпорту? Важливо з’ясувати, чому заробляти на комбінаті стали менше, а з жовтня взагалі планували перейти на дво-, триденний робочий тиждень? Чому навесні обсяги реалізації продукції й відрахування з податку на прибуток зростали адекватно, а влітку — вже неадекватно? Мова тут про невміння приватного менеджменту (фінансово-господарська діяльність комбінату контролюється представниками групи Приват) узгоджувати інтереси свого бізнесу з соціальними стандартами? Про ухиляння від податків чи про жорстке протистояння між приватівцями та інтерпайпівцями, які контролюють роботу Нікопольського заводу феросплавів, головного споживача марганцевої руди? А може, йдеться про елементарне зловживання службовим становищем з боку правління комбінату, про що не перший рік ведуть мову спостерігачі? Можна сподіватися, що урядова комісія дійде певних висновків, але один вже очевидний і його озвучив нещодавно народний депутат Борис Беспалий: «На превеликий жаль, у багатьох випадках приватизація відбулася без справжнього тендера. Не висували таких жорстких умов, як збереження чисельності працюючих і рівня мінімальної заробітної плати, або ще краще — не передбачали умов щодо пропорційності її середнього рівня з прибутками підприємств».
На жаль, керівництво Орджонікідзевського ГЗК продовжує боротися з проблемою імпорту марганцевої руди, незважаючи на те, що незалежно від фінансових результатів діяльності комбінату, а за цей період відбувалося і зростання обсягів реалізації продукту, заробітна плата і чисельність працівників зберігають тенденцію до скорочення. І, зрештою, може статися, що керівництву ОГЗК зручно на людях воювати з проблемою імпорту, ховаючи за нею неспроможність господарювати ефективно.