Неякісна питна вода спричиняє 80—90 відсотків наших хвороб. На цьому акцентували увагу учасники громадських слухань, організованих Всеукраїнською екологічною неурядовою організацією «МАМА-86» та Українською водною асоціацією. Почувши таку інформацію, автор цих рядків вирішив з’ясувати, які альтернативи мають кияни.
Найпростіший варіант — пити воду з крана. Її ціна —52 копійки за кубометр. Тож, якщо протягом місяця подужаєте випити сто літрів — це коштуватиме вам «п’ятачок».
Нічого не доведеться платити, якщо не полінуєтеся гайнути до найближчого бювету з артезіанською водою. В радіусі п’яти—десяти хвилин пішої ходи від мого будинку таких «точок» чотири. Біля них підприємливі люди організували додаткову послугу — пляшку з водою під’єднують до спеціального балона, й за 40 коп./л ви повертаєтеся додому з «газировкою». До речі, за облаштування бюветів узялися й у деяких інших містах України.
А ще є кіоски з «доочищеною питною водою». Вона звичайна водопровідна, на місці пропущена через хитромудру систему. Пропонують бажаючим по 0,25 гривні за літр. За подвійною ціною — доставлять додому в межах Києва, якщо замовите 20-літровий бутель. До речі, на громадських слуханнях про «доочищену водопровідну» також говорили й дивувалися, бо стандартів для такої води в нас немає.
У магазині вітчизняна «мінералка» в одно-дволітрових пляшках «тягне» на 1,02—2,15 грн./л. Цікаво, що півлітрова пляшечка може коштувати дорожче за літрову тієї самої води. Є ще негазована питна вода — від 0,7 до 1,15 гривні за літр. Значно дорожчі імпортні води — деякі коштують 15 грн./л. На такій воді пересічна людина й зарплату ненароком пропити може.