Методи народної та нетрадиційної медицини застосовуються як допоміжний засіб при лікуванні багатьох патологій. Але, на жаль, останнім часом з’явилося чимало лжецілителів, які спекулюють на бідах людей та застосовують методи, які взагалі не відносяться до медичної практики, зокрема привороти, замовляння, зняття причини тощо.
Але не всі знають, що і цілителі, які отримують дозвіл від МОЗ та належать до молодших медичних фахівців, повинні використовувати методи профілактики, діагностики, лікування та лікарські засоби, дозволені Міністерством охорони здоров’я. Їм видається ліцензія на 3 роки, після чого треба пройти переатестацію. Окрім ліцензії дається дозвіл на використання лише одного певного виду діяльності для лікування й діагностики певних захворювань під наглядом лікаря. Усі ці документи цілитель повинен пред’явити на вимогу пацієнта.
Ті, хто займається народною та нетрадиційною медициною, не мають права лікувати онкологічні, статеві, венеричні захворювання, проводити інвазивні (з порушенням шкірних покривів) втручання. До того ж, цілитель повинен у спеціальному журналі реєструвати кожного пацієнта.
P. S. Днями міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв дав доручення своєму заступнику в стислий термін провести кваліфікаційну переатестацію всіх, хто вже отримав дозвільні документи МОЗ, перевірити наявність ліцензій і розробити нові умови їх видачі та атестації на право займатися народною і нетрадиційною медициною.