Незабаром Херсонщина буде відома не лише своїми кавунами
У цьому переконують багаторічні наукові пошуки фахівців Південного інституту овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук, розташованого у Голій Пристані, що на Херсонщині. Очолюваний доктором сільськогосподарських наук Анатолієм Лимарем заклад домігся, щоб у цій звичній для херсонських городів «ягоді» накопичувався підвищений запас пектинів та каротину — вкрай необхідних для здоров’я людини речовин. Нові сорти «Диво», «Новинка», а особливо «Гілея» (назву взяли з прадавньої топоніміки краю) визнані медиками як засоби для виведення з організму радіонуклідів. Нинішнього року гарбуз у херсонських господарствах закупили відомі переробники — «Сандора» та «Чумак» — для виробництва поживних соків. Аграрії району планують розширити площі й виростити наступного року до тисячі тонн «славних голопристанських гарбузів».
Херсон.