Черкаські податківці зустрічають своє професійне свято з хорошим настроєм і почуттям виконаного обов’язку. За прогнозованими показниками, з річного збору податків до зведеного державного бюджету вони стрімко наближаються до позначки в один мільярд гривень. Це масштабне досягнення — перше за всю історію існування служби. Позаторік, наприклад, внесок митарів Черкащини до загальнонародної скарбниці був набагато скромнішим — 658 мільйонів, торік — 762 мільйони гривень.

Нинішній мільярд знаменний ще й тим, що аграрно-промислова область «податково» зрівнялась з індустріальними гігантами. Такими, як Донецький, Дніпропетровський, Харківський, та з іншими потужними регіонами, котрі очолюють «клуб мільярдерів» ДПА України.

У чому феномен черкаських служителів державної казни? Федір Ярошенко, головний податківець країни, людина вимоглива і жорстка в оцінках, охарактеризував це коротко: «Вони працюють професійно і на совість».

Познайомимося ближче зі «знаковими» постатями півторатисячного загону фахівців ДПА Черкащини.

Інтелектуальна демократія

Два роки тому, коли Олексія Любченка призначили головою ДПА у Черкаській області, для багатьох це стало несподіванкою. Навіть шоком: як керуватиме «31-річний хлопець» складною фінансово-фіскальною системою? На ній вже «з’їли зуби» п’ять чи шість його попередників — грізні начальники з великим досвідом адміністрування...

Відповідь на ці запитання не забарилася. «Золотий» випускник елітного економічного університету, який мав вже за плечима практику заступника міського голови та першого заступника голови ДПА в сусідній області, запропонував новітню модель управління. Її головні постулати для підлеглих: обов’язковість, рівність, стабільність. У взаєминах з платниками податків: цілковита відмова від конфронтації, відкритість, коректність, постійний діалог.

— У своєму колективі ми швидко знайшли спільну мову, — пригадував перші місяці роботи заповзятливий реформатор. — Домовились: у нас правитиме бал демократія. Інтелектуальна демократія... Кожному гарантували простір для професійного зростання, розумний баланс ініціативи і жорсткої відповідальності. Від цієї філософії і в перспективі не відступатимемо ні на крок.

Сьогодні в структурі ДПА Черкащини функціонують 9 державних податкових інспекцій та 12 їх відділень. Кожен третій фахівець працює у системі понад десять років. Водночас кожен третій — віком до 30 років. Молодече завзяття і мудра поміркованість старшого покоління «лицарів народної скарбниці» —ось той конгломерат, який приносить успіх черкаським митарям. За інтегруючим показником оцінки діяльності податкових органів вони надійно займають четверте місце в Україні і вже «дихають у спину» трійці лідерів.

Жінка, яка любить жовті троянди

Напевно, найдосвідченіший психолог не вгадав би професію Раїси Миколаївни Нескороженної. Чарівна, енергійна, життєрадісна —вона зовсім не схожа на типового начальника-податківця високого рангу. Втім, в Олексія Любченка свій, нестандартний, підхід добору своєї команди, котрий, до слова, завжди прагматично вмотивований і точний.

Отже, вродлива жінка з приязним поглядом сірих очей працює заступником голови, начальником управління оподаткування юридичних осіб ДПА.

Закінчила Уманську сільськогосподарську академію, працювала економістом у колгоспі свого рідного села. Згодом — у районному управлінні сільського господарства, очолювала контрольно-ревізійний відділ району... У 1997 році кращого фінансиста регіону призначили начальником податкової інспекції. Розпочинати нову справу завжди нелегко. Та жінка, яка любить сонце і жовті троянди, впоралася з цим на «відмінно». До неї приїздили вчитися молоді колеги не лише з Черкащини, а й з інших областей України. Нагрудний знак «Почесний працівник податкової служби» — це лише маленька частка визнання сумлінності й організаторського таланту непересічного фахівця.

З приходом Нескороженної до обласної адміністрації, розповів перший заступник голови Павло Шпундра, наповнилася новим змістом робота управління оподаткування юридичних осіб. Завжди відкрита і доброзичлива, ерудована і відповідальна Раїса Миколаївна викликає довіру і симпатію у своїх партнерів. Часто спілкуючись з керівниками підприємств на виробництві, вона на простих життєвих прикладах переконує їх у вигідності добровільної сплати податку. А коли трапляється гордіїв вузол економічних проблем — дасть компетентну і реальну пораду, як його розв’язати.

— Нині ми працюємо над тим, — ділилася вона під час розмови, — щоб утвердити ідеологію компромісу інтересів платників податків і держави. Тобто сьогодні потрібно наповнювати казну не будь-якою ціною, а сприяти розвитку виробництва, поліпшенню фінансового становища підприємства. Міцною буде економіка — вагомими будуть і податки!

«Миротворець» Анатолій Дідаш

Якщо хтось стверджує, що немає істини в останній інстанції — працівники черкаської ДПА з цим рішуче не погоджуються. Бо для кожного з них остаточним вердиктом, що не підлягає сумніву, є висновок Анатолія Григоровича Дідаша, начальника відділу апеляцій ДПА у Черкаській області. Втім, і це дуже важливо, його соломонове рішення визнають справедливим і платники податків.

Високий професіоналізм головний податковий «арбітр» області здобув на фінансовій ниві. Після закінчення київського наргоспу він понад 20 років працював на посадах бухгалтера та економіста. У фіскальну службу прийшов головним державним податковим інспектором у 1993 році. Через три роки очолив відділ апеляцій.

Неупередженість, зваженість, природне почуття справедливості, притаманні Анатолію Григоровичу, передались у спадок і його доньці Людмилі. Вона пішла батьковою стежкою і нині працює ревізором-інспектором у державній податковій інспекції Черкас.

А про Дідаша-«миротворця» нині вже ходять легенди. Як, наприклад, ця.

...Один крутий бізнесмен ніяк не міг погодитися з результатами перевірки, проведеної обласними податківцями на його фірмі. Він, невдоволений і роздратований, узяв свої документи і прийшов на спілкування у відділ апеляцій. Ніхто не чув його розмови з Анатолієм Григоровичем. Тільки, кажуть, бачили, як через годину розчервонілий відвідувач Дідаша кулею вискочив з «апеляційного» кабінету і помчав до інспекторів. Щоб... «подякувати хлопцям за об’єктивність і толерантність».

Так це було чи трохи інакше, але родоначальника апеляційної служби ДПА у Черкаській області Анатолія Дідаша колеги вважають еталоном професіоналізму, витримки і житейської мудрості.

Вчасно протирати дзеркало

Так образно Олексій Любченко визначає завдання податківців і каже: «Економіка — як дзеркало. Та є такі спритники, що намагаються «хукати» на нього, щоб поверхня його «спітніла». Наше завдання — вчасно протирати дзеркало...».

А щоб менше було клопотів з отим «хуканням», спрямовують свої зусилля на виховання у населення податкової грамоти і культури. Розпочинають це з... дитячого садка. Систематичне проведення дитячих творчих конкурсів на кращий твір, вірш, малюнок про сплату державі податків, збирає з кожним роком дедалі більшу кількість учасників. Міцніє й волонтерський рух юних помічників податківців. Непоодинокі також випадки, коли діти своєю активною громадянською позицією впливають на дрімаючу свідомість своїх батьків...

— Я переконаний, — з оптимізмом каже Олексій Миколайович, — що майбутній український платник податків — дисциплінований і сумлінний. Патріотичний і моральний. Для нього справа наповнення державної казни буде не лише справою совісті та честі, а й власного престижу!

Гарно сказано. Та, головне, щиро і від душі. Дай Боже, щоб швидше збувалися слова і мрії 33-річного податківця, наймолодшого в Україні й найініціативнішого керівника ДПА.

 

Черкаська область.