Мета міжнародних спостерігачів на виборах Президента України — не допустити будь-яких порушень під час голосування та підрахунку результатів волевиявлення виборців, а не підтримка того чи іншого кандидата у Президенти. На цьому наголошували учасники конференції «Роль міжнародних та неурядових організацій у сприянні проведенню прозорих та демократичних виборів в Україні», яка відбулася у Верховній Раді.
Як поінформував керівник проекту ОБСЄ з виборчих питань Мартін Енберг, місія працює на запрошення уряду і намагається допомогти у підготовці президентських перегонів. А 31 жовтня через своїх спостерігачів, які працюватимуть на виборчих дільницях по всій Україні, місія ОБСЄ інформуватиме світову спільноту про перебіг кампанії та її результати. На думку керівника проекту ОБСЄ, українські мас-медіа нині надто захопилися негативною інформацією про хід президентської гонки. Водночас Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Ендрю Робінсон висловив стурбованість поміченими системними порушеннями законодавства у ході виборчої кампанії. Зокрема, неспроможністю українських ЗМІ представляти правдиву і об’єктивну інформацію стосовно всіх кандидатів на президентську булаву.
Учасники конференції не виключали, що в день голосування можуть застосовуватися провокації проти міжнародних спостерігачів для того, щоб видворити їх із виборчих дільниць і позбавити можливості контролю за дотриманням прав громадян та підрахунком голосів. Протистояти цьому, на думку іноземних спостерігачів, можна лише разом із виборцями, представниками кандидатів у Президенти та політичних партій, журналістами, апелюючи до виборчого закону.