Він не такий, як усі. Кандидат у Президенти України Анатолій Кінах відрізняється від багатьох претендентів на найвище керівне крісло країни. Він свідомо зробив свій вибір. Завдяки його рішучій і сміливій позиції довіра до нього зростає, особливо у великих містах, жителі яких дуже прискіпливі.
По суті, Анатолій Кінах — єдиний з учасників виборних перегонів-2004, хто зміг запропонувати альтернативу владі, що втратила довіру, і радикальній опозиції, котра прагне одержати владу за будь-яку ціну. Він переконливо довів, що є третій вибір. Анатолій Кінах не домовлявся з фаворитами кампанії, а зважився пройти свій шлях до кінця. До перемоги. Правда на його боці.
Він не торгує голосами своїх виборців і не купує людей популістськими обіцянками. В його команди є План українського прориву: стратегія досягнення високого рівня добробуту суспільства, гарантованого соціального захисту і зміцнення морального духу нації. По суті, Анатолій Кінах — шанс для українців жити у своїй країні за законами справедливості та впевненості в майбутньому.
Його ідеологія — чесність, його прихильники — могутня сила порядних і самодостатніх людей, які є життєвою опорою держави і суспільства. Анатолія Кінаха не оточує щільний натовп охоронців, він вільно спілкується з виборцями на зустрічах і перші укази спрямує на проведення кадрової реформи, в основі якої — принципи чесності і професіоналізму, рівність усіх перед законом.
Любить повертатися до рідної домівки. Добре пам’ятає, як з’явилася на світ Софійка: лежала в пелюшках і посміхалася. Вважає її народження головною перемогою в житті. Розумний. Поміркований. Дотепний. Має унікальний досвід державного керівництва — тричі обирався народним депутатом, був головою облдержадміністрації, віце-прем’єр-міністром, Прем’єр-міністром України. Ніколи і нікому не дозволяв відчиняти двері у свій кабінет ногою. Поважає себе. Любить Україну. Вірить у народ.
Пропонуємо інтерв’ю з кандидатом на посаду Президента України Анатолієм Кінахом.
— Анатолію Кириловичу, що вас найбільше вразило за час виборчої кампанії?
— Бідність людей. Я бачив її на кожній із зустрічей, у кожному містечку, в кожному селі. Глибина соціальних проблем, що існують у країні, вражає. Мало підняти пенсії і зарплати, потрібно гарантувати людям, що ціни не випереджатимуть зростання їхніх доходів. Якщо ВВП країни збільшився, кожен має відчути його зростання на своєму особистому бюджеті. А цього немає. Зате є соціальна «оголеність», коли в разі лиха, хвороби, втрати роботи, судової тяганини людині доводиться розраховувати тільки на себе, оскільки держава за 15 років не створила реальних механізмів захисту своїх громадян. З кожним днем моя переконаність міцніла: якщо в країні так живуть прості люди, владу треба міняти.
— До речі, багато хто пам’ятає, що саме ваш уряд уперше заговорив про необхідність боротьби з бідністю. У плані Кінаха «Український прорив» передбачено щорічне збільшення кількості робочих місць до півмільйона. Це реально?
— Абсолютно. Де взяти кошти? По-перше, «забрати» там, де сьогодні господарюють монополії. По-друге, інвестувати в економіку за рахунок повернення «тіньових» і вивезених капіталів. Це реально збільшить обсяги української економіки на чверть.
Нові масштаби виробництва в промисловості й сільському господарстві нададуть нові можливості працевлаштування. Однак робоче місце належить не лише створити, а й застрахувати від ринкових криз. Тому необхідно знижувати податковий тиск на виробника, забезпечувати доступ підприємства до засобів для розвитку і зростання, всіляко підтримувати становлення малого і середнього підприємництва, захищати внутрішній ринок і не ходити по світу з протягненою рукою.
— Сьогодні люди хочуть чути конкретні цифри. Якою буде зарплата українців за планом Кінаха?
— 1200—1400 гривень, не менше. План «Український прорив» передбачає збільшити в найближчі два роки середню зарплату майже втричі, але для цього в стільки ж разів має зрости й продуктивність праці. Тільки-но це відбудеться, запрацює пенсійна система, включаться і механізми підтримки соціально незахищених прошарків населення. Простіше кажучи: молодим — робота, літнім — турбота.
Досягнути цього можна, якщо морально застарілі, фізично зношені підприємства замінити новими, впроваджувати високоефективні технології, послідовно зменшувати витрати ресурсів та енергії, знижувати залежність від імпорту енергоносіїв, забезпечити доступ підприємств до довгострокових кредитів, збільшити обсяги інвестицій в економіку.
Це непростий, але єдино можливий шлях підвищення доходів трудового населення, оскільки є не популістським, а економічно обґрунтованим, комплексним і послідовним.
— Ви використовували технології у своїй виборчій кампанії?
— Якщо вважати правду і відвертий діалог з виборцями технологією, то так.
— Хто у вашій команді?
— Насамперед професіонали. Ці люди працювали зі мною в УСПП, у парламенті, в уряді. У них є досвід державного управління, формування законодавчих механізмів. Багато хто з них зайнятий в реальній економіці. Це — порядні люди, на чиїх плечах тримаються економіка, бюджет країни. Вони працюють, тим часом як політики «чубляться» — це українське слово дуже точно відбиває характер протистояння між кандидатами. Вони єдині в переконанні: влада повинна бути ефективною і діяти не заради чиїхось групових, політичних або особистих інтересів. Вона має діяти лише в інтересах людей.
— Хто ваш виборець?
— Я не поділяю виборців на своїх і чужих. Упевнений, що моя програма найближча людям трудовим, розумним, відповідальним, активним і щодо себе, і взагалі до життя. Це — промисловці, підприємці, вчені, робітники, лікарі і вчителі, державні службовці, студенти, молодь, пенсіонери з їх багатим життєвим досвідом... Вони не хочуть пливти за течією, не чекають «милостей» від держави, а здійснюють конкретні кроки заради кращого життя.
Загалом, хочу сказати, що український виборець — не відстала, не пасивна у суспільно-політичному сенсі людина, як це намагається дехто подати. Він не буде ходити слідом, хоч би як цього хотіли окремі «вожді», а зробить свій свідомий вибір.
— Виборча кампанія-2004 року ведеться «брудними» методами?
— Те, як ведеться кампанія, дуже тривожить мене. Інформаційний простір монополізований, тиск адмінресурсу зростає з кожним днем, людьми маніпулюють, їх залякують. До 31 жовтня залишилося кілька днів, а ми й досі обговорюємо, чи відбудуться вибори взагалі, хто на них переможе... Це свідчить лише про те, що в суспільстві немає консолідації і немає довіри людей до влади: всі розуміють, що їх обдурюватимуть, але не знають, як. Надзвичайно ризикована ситуація. У такій атмосфері непевності дуже важливо не допустити, щоб люди прийняли рішення в останній момент, під впливом чорного піару, спекуляцій, тиску.
— Ви припускаєте можливість зриву виборів? Силовий варіант розвитку подій?
— Не припускаю. І я особисто роблю все від мене залежне, щоб вибори не було зірвано: закликаю виборців прийти голосувати 31 жовтня, мої представники активно працюють у територіальних виборчих комісіях, я солідарний з тими кандидатами, які відстоюють вимогу чесних виборів. Головне сьогодні — шукати і задіяти те, що об’єднує людей, а не роз’єднує їх за мовним, політичним, регіональним принципами.
— Які будуть ваші перші кроки у разі обрання Президентом?
— Кадрова реформа на основі жорсткого принципу — перед законом усі рівні. Вважаю, що у владі повинні працювати чесні професіонали, а не ті, хто одержав свої портфелі шляхом торгів, у тому числі й політичних. І міністри, і депутати, і навіть Президент — це ті, кого народ «наймає» на роботу. Це державні менеджери — і тільки. Мій метод добору людей простий: якщо людина посіла керівну посаду, вона зобов’язана забути про свої політичні симпатії, амбіції, особисті зв’язки. І пам’ятати лише одне: ти на своєму місці заради блага країни і народу.
— Чи погодитеся ви працювати в команді переможця, якщо вибори виграє інший претендент?
— Я поважаю вибір народу, але й ціную своє ім’я, репутацію своєї партії. Для мене довіра людей — це вища цінність, в ім’я якої я працюю. І якщо вибори виграє людина, чиї політичні й моральні принципи я не поділяю, ніколи не прийму пропозицію працювати з нею в одній команді, хай би яке високе було запропоноване мені крісло. Я звик жити по совісті.
— 31 жовтня ви будете голосувати за себе?
— Я буду голосувати за краще майбутнє своєї держави і майбутнє наших дітей.
— Ваше найбільше досягнення (помилка) як Прем’єр-міністра України?
— Я пишаюся тим, що в 2002 році зростання реальних доходів населення становило майже 18 відсотків. Доходи громадян тоді зростали значно швидше ВВП — на один відсоток росту валового внутрішнього продукту країни в 2002-му припадало майже 4 відсотки збільшення реальних доходів людей. Ці темпи набагато вищі, ніж у попередні й наступні роки!
2002 рік став єдиним за весь період розвитку української економіки, коли відбувалося зниження споживчих цін. Пенсії зросли в півтора разу, зарплата — у два. Я вважаю це великим успіхом урядової команди.
Що стосується недоліків... Шкодую, що не встиг реалізувати стратегію боротьби з бідністю, котру затвердив наш уряд.
— Жоден з кандидатів не пропонує моральної стратегії розвитку суспільства, крім вас. Чому для вас це важливо?
— Я вважаю, що головною причиною роз’єднання суспільства, його поляризації є не політичні розбіжності і навіть не економічні проблеми, а відсутність духовно-морального резерву. Головна загроза національній безпеці — це не ослаблення гривні або зниження ВВП, а соціальна апатія, спричинена відчуттям непотрібності власній країні: безробіття — 7 мільйонів українців шукають роботу за кордоном, еміграція наукових кадрів, дитяча безпритульність, зниження інтересу до освіти. Необхідно побороти причини, що призводять до руйнування моральних основ: забезпечити соціальну захищеність, гарантувати доступ до навчання і медичних послуг, реанімувати культуру і науку. Іншими словами, зробити усе для зміцнення національної гідності —почуття, що визначає життєстійкість суспільства.
— Ваша родина підтримувала вас під час передвиборної кампанії?
— Безумовно. Для мене важливі відчуття рідної домівки, щастя спілкування з дочкою. Софійка — це і є зміст мого життя, те, заради чого я живу, працюю, балотуюся в Президенти. До речі, Софією дочку назвали на честь моєї матері, мудрої і працьовитої жінки. І хоча мами давно немає, я завжди відчуваю її підтримку, і нині, в час мого особистого вибору, я подумки раджуся з нею. Думаю, вона сьогодні мною пишалася б.
— Що ви робитимете після 31 жовтня 2004 року?
— Те саме, що й усі 47 мільйонів українців: жити і працювати в Україні.