Олександра Щ., пенсіонерка з 12-річним стажем, мешкає із сином у трикімнатній квартирі. — Наш спільний місячний бюджет — моя пенсія та його заробіток —550—620 гривень, — розповідає жінка. — З жовтня до квітня включно плата за комунальні послуги та електроенергію щомісяця «з’їдає» 220—230 гривень. Ще півсотні, мені вже скоро 70, йде на ліки. Тож на «заможне» існування двох дорослих людей залишається 300 гривень. А після нинішнього подорожчання ковбаса, сир та морепродукти для нашої сім’ї залишаються недосяжними делікатесами.
Перший стрибок цін у Сумах, як, зрештою, і в Україні, відбувся навесні. Та тоді, з’ясовується, були квіточки, а тепер і ягідки дозріли. Півроку тому десяток яєць коштував 2,6—2,8 гривні, зараз — 4,5—5 гривень. Ціни на свинину зросли з 16 до 25 гривень за кілограм. У такій самій пропорції подорожчала яловичина. Практично в півтора разу стрибнули ціни й на масло вершкове, олію, городину, фрукти. До цього списку потрапила й національна гордість — українське сало — за кілограм якого ринкові продавці правлять від 17 до 20 гривень.
У продуктових магазинах обласного центру картина ще страшніша. Перше подорожчання м’ясних продуктів, зокрема ковбасних виробів, відбулося наприкінці серпня, саме напередодні широко розрекламованої пенсійної добавки. В одному з продовольчих магазинів по вулиці Кірова продавці в авральному порядку заходилися замінювати цінники.
— Невже подешевшало? — запитую у завідувачки магазину.
— Не смішіть публіку, — парирувала Галина К. (з відомих причин прізвище співрозмовниці не називаю. — Авт.). Від сьогодні вартість варених ковбас зросла на 20—25 відсотків. До речі, такий «подарунок» зробили не полтавські чи черкаські постачальники, а місцевий м’ясокомбінат, який кілька років тому перейшов до «Прогрес-Інвесту».