На вшанування пам’яті відомого вченого в галузі літературного редагування, доктора філологічних наук, професора Романа Іванченка і з нагоди 75-ї річниці з дня його народження 25 жовтня у Києві відкрилася науково-практична конференція «Обрії друкарства». Організував її видавничо-поліграфічний інститут Національного технічного університету України «КПІ». До останнього дня життя Роман Григорович (помер нещодавно) працював завідувачем кафедри видавничої справи та редагування раніше факультету, а нині цього ВПІ.
Теплими словами про ювіляра відкрив конференцію директор інституту, доктор технічних наук Петро Киричок. Зі спогадами про уроки професора Романа Іванченка, його наукову спадщину щодо суспільної реабілітації редакторського фаху та науково-публіцистичну спадщину в контексті відродження української мови, про талановитого педагога, вихователя, чуйну та уважну людину говорили професори, доценти, викладачі кафедри, випускники і нинішні студенти інституту, представники інших навчальних закладів країни, його друзі.
Яким був Р. Іванченко у родинному колі, розповів його син Олесь. «Усе робити на совість» — це його наукове кредо було і в основі виховання своїх двох синів. А дружина Галина Пилипівна пригадала епізоди нелегкого життя з Романом Григоровичем після того, як йому приклеїли ярлик націоналіста і змушували доповідати про кожен їхній крок, як вони разом усе-таки боролися за життя.
26 жовтня учасники конференції відвідали могилу Р. Г. Іванченка, а вчора на тематичних секціях обговорили його наукову школу та науково-методичні здобутки співробітників кафедри під керівництвом Романа Григоровича.
Учасники конференції одностайно підтримали пропозицію завідувача кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченка, доктора філологічних наук Миколи Тимошика. Він запропонував зібрати всі виступи на конференції та видати книгу спогадів про Р. Іванченка. Його однокурсник, письменник Сергій Плачинда тут же запропонував назву «Лицар мови української».
Київ.