Квартет українських силачів удруге поспіль виборов перемогу на командному чемпіонаті світу з богатирського багатоборства, що проходив на Карибських островах. Підтримувана партією «Відродження» команда у складі Василя Вірастюка, Михайла Старова, Миколи Мельникова та Олександра Пеканова посіла у своїй групі перше місце, перемігши богатирів з Фінляндії, Польщі та Німеччини. І здобула право зустрітися в фінальному поєдинку з переможцями іншої групи — атлетами з Великої Британії.
У першій дисципліні — закладанні шести 130—190-кілограмових каменів на тумби — фаворитами вважалися британці. Та не для того наші пробилися до фіналу — 1:0 на нашу користь!
Піднімати над головою трицентнерну металеву колоду першими взялися наші суперники. Результат пристойний — 12 повторів. Але що показують Василь Вірастюк, Михайло Старов і Олександр Пеканов (Микола Мельников цю залізяку безпосередньо не піднімав — однак скільки зусиль він доклав, допомагаючи товаришам морально)! Просто на одному подихові наші роблять тринадцять повторів — і в них залишаються сили й час ще принаймні для трьох. 2:0!
Починається «суданська прогулянка»: на ношах з чотирма ручками старовинна чавунна гармата вагою в тонну по піску 25 метрів туди і стільки ж назад. Силачам з туманного Альбіону відступати нікуди, й вони таки скорочують відставання, випередивши нашу четвірку лише на секунду, — 32 проти 33. Отже, 2:1, й інтрига триває!
Тягти поперед себе «азійську каменюку» вагою до 140 кг випало Старову та Вірастюку (поки не впустить, несе один, затим другий — замірюють загальну відстань). Тут нам не пощастило — довелося робити вправу першими. Півтори сотні метрів Василь з Михайлом, звичайно, протрималися, але суперники, вже знаючи цей результат, через «не можу» протягли «камінець» на три метри далі: 2:2, і температура боротьби сягає найвищих позначок!
Перекидання гир через бар’єр заввишки 4,2 метра також довірили Василеві Вірастюку та Михайлові Старову, але Микола Мельников і Олександр Пеканов мали не менш відповідальну місію —забезпечувати товаришів «снарядами» вагою 25, 35, 45, 55 і 65 кілограмів. Українці та британці однаково не впоралися з найважчою гирею, але на все це ми витратили на секунду менше часу: 3:2!
Штовхання три—на три за допомогою шестиметрової пластикової труби вважалося нашим коньком — і свого шансу українці не втратили. 4:2! Розігрувати сьоме очко немає сенсу, й Україну проголошують чемпіоном!
Як зазначив на прес-конференції в аеропорту «Бориспіль» володар титулу «Найсильніша людина планети» Василь Вірастюк, минулого року дебютантів-українців ніхто всерйоз не сприймав, тож торішня перемога стала справжнісінькою сенсацією.
— Інша річ — нинішній чемпіонат, — розповідає Вірастюк, — усі хотіли розірвати нас на шматки — як мавпа газету!
А вийшло все навпаки!