Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Генеральним секретарем Парламентської Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) Олексієм Кудрявцевим. Про це повідомив прес-секретар глави парламенту Ігор Сторожук. На початку зустрічі Володимир Литвин наголосив: «Ми надаємо великого значення співпраці в рамках ПАЧЕС. Це перспективне об’єднання. І ми з відповідальністю і розумінням ставимося до того, що після Генеральної асамблеї в Антальї 25 листопада Україна прийме головування в ПАЧЕС на півроку».
Нагадаємо, Україна — одна з 11 країн, котрі 25 червня 1992 року підписали Стамбульську декларацію про Чорноморське економічне співробітництво. Створення ПАЧЕС 26 лютого 1993 року стало логічним продовженням розвитку процесу Чорноморського економічного співробітництва. Організація об’єднує зусилля національних парламентів, зокрема для забезпечення правової бази економічного, торговельного, соціального, культурного та політичного співробітництва між країнами Причорномор’я. Вищий керівний орган ПАЧЕС — Генеральна асамблея, сесії якої проводяться двічі на рік. Президентом асамблеї обирають терміном на 6 місяців спікера парламенту однієї з країн-учасниць за принципом ротації.
Володимир Литвин та Олексій Кудрявцев обговорили організаційні питання, зокрема, діяльність структурних підрозділів секретаріату ПАЧЕС, а також перспективи діяльності цієї організації. Генеральний секретар поінформував про готовність Сербії і Чорногорії вступити до ПАЧЕС. Йшлося й про те, що в осяжному майбутньому членом організації, можливо, буде й Македонія. Було також обговорено роль парламентів у боротьбі зі світовим тероризмом; це питання буде винесено на розгляд Генеральної асамблеї. Але загальна дискусія 24-ї сесії Генеральної асамблеї ПАЧЕС буде присвячена питанням регіонального та економічного співробітництва.