Прес-служба Рахункової палати поширила інформацію про результати перевірки використання бюджетних коштів Державним управлінням справами (ДУС) у 2003 році за бюджетними програмами «Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Адміністрації Президента України», «Обслуговування діяльності Президента України», «Фінансова підтримка санаторно-курортних закладів Державного управління справами».
Аудиторами встановлено, що виділені за цими програмами кошти використовували з порушеннями вимог Бюджетного кодексу України, інших законодавчих актів та за відсутності чіткого розмежування напрямів діяльності, пов’язаних з функціонуванням Президента України та кожної із зазначених державних структур. Внесення до бюджетної програми «Обслуговування діяльності Президента України» всіх видатків з утримання адміністративних та житлових будинків, транспортного обслуговування, забезпечення офіційних заходів призводить до завищення видатків з обслуговування діяльності Президента України та відповідного їх заниження на забезпечення діяльності Адміністрації Президента України та ДУС.
За рахунок бюджетних коштів Державним управлінням справами здійснюється фінансова підтримка підвідомчих госпрозрахункових підприємств замість одержання відповідних послуг за процедурою держзамовлення, як це передбачає Закон України «Про поставки продукції для державних потреб», що в свою чергу призводить до бюджетних правопорушень.
Так, виділені 2003 року за бюджетною програмою «Перевезення вищих посадових осіб держави авіаційним транспортом» 14,4 млн. гривень спрямовувалися як субсидії на утримання Державного авіапідприємства «Україна» і не передбачали надання послуг з перевезення. Це призвело до зміни мети бюджетної програми, визначеної Законом України «Про Державний бюджет України на 2003 рік», та спричинило необхідність проведення додаткових витрат на безпосереднє здійснення авіарейсів за рахунок бюджетної програми «Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Адміністрації Президента України» в обсязі 2,1 млн. гривень та залучення 2,2 млн. гривень коштів резервного фонду державного бюджету, що є нецільовим використанням бюджетних коштів. До того ж ДУС проведено оплату літерних авіарейсів, не пов’язаних з перевезенням Президента України, що не передбачено чинним законодавство. За рахунок коштів, виділених за бюджетною програмою «Обслуговування діяльності Президента України», відшкодовано 3,7 млн. гривень витрат державних підприємств «Гарант-сервіс» та «Укржитлосервіс», які повинні проводитися за рахунок їх власних коштів.
Матеріали перевірки свідчать, що під час проведення у 2003 році державних закупівель не забезпечувалась їх прозорість та дотримання конкурентного середовища, конкурсний відбір учасників мав формальний характер. З порушенням вимог чинного законодавства Державним управлінням справами та підвідомчими йому установами проведено закупівель на 14,2 млн. гривень.
Прес-служба Рахункової палати України.