25 жовтня журналісти «5 каналу» оголосили голодовку. Таке рішення ухвалило зібрання творчого колективу, яке відбулося о 21-й годині: саме тоді завершувався час, відведений на виконання вимог «каналу чесних новин». Нагадаю, їх три: від Печерського суду — зняття арештів рахунків; від Нацради з питань телебачення і радіомовлення — розставити чіткі й логічні крапки у ліцензійних питаннях мовлення «5 каналу»; від народного депутата Володимира Сівковича — вибачитись за використання «5 каналу» як «інструменту шантажу у власних політичних цілях».

За останній тиждень, стверджує редактор інформаційного мовлення Андрій Шевченко, їм вдалося досягти певних зрушень у знятті облоги, зокрема, вмовити депутата Володимира Сівковича відкликати позов про блокування рахунків, однак на час закінчення дії журналістського «ультиматуму» ситуація в основному не змінилася: фінанси все ще перебувають під арештом.

До речі, медіаюрист Тарас Шевченко, коментуючи позов пана Сівковича і рішення Печерського суду, звертає увагу на такі правові тонкощі справи: ТРК «НБМ», що має мережу в регіонах України, та ТРК «Експрес-Інформ», що має ліцензію на мовлення в Києві, діють спільно під торговою маркою «5 канал». Петро Порошенко через «Укрпромінвест» володіє часткою ТРК «Експрес-Інформ», а не «НБМ». Проте, задовольняючи позов пана Сівковича, в якому той вимагає сатисфакції від пана Порошенка, Печерський суд карає чомусь саме ту телерадіокомпанію, яка не має жодного стосунку до автора образливих висловлювань на адресу позивача. Тобто, якщо в Києві мовлення «чесних новин» намагаються припинити за допомогою телеконкурента — колишнього «ТV-Табачук», нині придбаного донецькою компанією «Схід-інвестпром», то в регіонах — саме цією судовою «казуїстикою».

Сам Володимир Сівкович запевнив, що «готовий зробити все, щоб канал продовжував працювати, але так само зробить усе, щоб засоби масової інформації не використовували у своїх цілях їхні нечесні власники». Щоправда, невідомо, чи це натяки тільки на адресу Петра Порошенка, чи до «чорних днів» повинні підготуватися і господарі «плюсів», «Інтера», ІCTV та інших використаних на повну програму ЗМІ...

Тиск на свободу слова помітили також прем’єр Віктор Янукович та Президент Леонід Кучма. Якщо перший «проти тиску на журналістів «5 каналу», але «не знає, чим їм допомогти», то другий пропонує «перенести процедуру судового розгляду з «5 каналом» на період після президентських виборів». З подальших слів Леоніда Кучми можна було зрозуміти: він шкодує, що не дивиться «5 канал», бо все інше викликає в нього почуття, далекі від задоволення». «У мене в будинку «5 каналу» немає ... Чомусь немає... Мені іноді, вибачте, огидно дивитися телевізор...»

Минулих вихідних у Києві та Львові відбулися акції на підтримку опального ефіру. У столиці журналісти пройшли Хрещатиком, підмітаючи бруківку на знак протесту проти спроб заборонити чесно виконувати професійні обов’язки: краще тримати в руках віник, ніж брехливий мікрофон. А у Львові представники ЗМІ з тією ж метою прибирали майданчик перед пам’ятником Тарасу Шевченкові.