Футбол. На жаль, і після трагічних подій у Києві наша країна переживає складний період. У скрутний час, коли від України агресор відірвав частину території і продовжує терористичну атаку, у період смутку і тривоги уславлені ветерани ФК «Динамо» (Київ) намагаються бути зі своїм народом, підняти його дух. У березні команда, до якої входять гравці, що захищали біло-сині кольори впродовж останніх чотирьох десятиліть, розпочала турне містами країни.

Першим був Хмельницький, далі — Львів, село Турки (Івано-Франківська область), Чернівці. Успішно проведені ігри, що збирали тисячі глядачів і мали гучний резонанс у суспільстві, підтвердили потрібність справи.

— Ми хотіли побачити, як сприймуть ініціативу динамівців Києва. Почали виступи з міст Західної України, — розповідає співорганізатор турне, президент компанії «Агробізнес» Олег Собуцький. — І наші сподівання були перевершені. Якщо відверто, навіть не чекали такої теплоти з боку господарів. Знамениті гравці «Динамо», імена яких знає вся футбольна Україна, мають чітку громадянську позицію, яка викликала розуміння та повагу глядачів. На стадіони приходили сім’ями, було багато дітей. Це чудово, що в такий непростий час футбол відволікає людей від щоденних проблем. Після турне західними регіонами вирішили не зупинятися і розширити географію. Уже домовились про проведення матчів у Херсонській та Одеській областях...

Недільного дня на стадіон «Буковина» у центрі Чернівців тисячі городян стоячи вітали динамівців, які прибули зіграти з ветеранами місцевої «Буковини»: Володимира Безсонова, Анатолія Дем’яненка, Віктора Хлуса, Івана Яремчука, Олега Саленка, Володимира Лозинського, Юрія Мороза, Святослава Сироту, Сергія Кузнецова, Олександра Радченка, Андрія Оксимця, Олександра Венглинського. За традицією, склад динамівців підсилили колишні гравці збірної України Сергій Нагорняк та Едуард Цихмейструк. Перед матчем пролунав Гімн України, присутні хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять Небесної Сотні.

У таких зустрічах результат відходить на другий план. Інакше і бути не може, адже ледь не половині складу динамівців далеко за п’ятдесят, а найстаршому, Сергію Кузнецову, — 63. Немає сенсу змагатися у швидкостях та силовій боротьбі. Натомість ветерани розігрують красиві комбінації, забивають багато м’ячів. Такий футбол, звісно, відрізняється від нинішнього. Але глядачі вдячні за можливість знову зустріти своїх кумирів минулих років.

Атмосфера на стадіоні демократична. Після поєдинку кожен бажаючий може поспілкуватися з гостями, зробити фотографію на згадку.

Саме у Чернівцях, у четвертому матчі турне, «Динамо» зазнало першої поразки (1:2). Нічиї — 1:1 та 2:2 — зафіксували в Турках і Хмельницькому, а у Львові, на «Арені Львів», кияни перемогли ветеранів «Карпат» 6:2.

«Коли граємо внічию, одразу кажуть, що домовилися. А коли крупно перемагаємо, — що підібрали слабкого суперника, — зазначає керівник команди ветеранів «Динамо» Віктор Хлус. — Буває, проти нас грають молоді хлопці, з аматорських команд, а найчастіше — ветерани місцевого футболу. Мені дуже приємно, що, розповідаючи молоді про турне за єдність України, чуємо від них лише схвальні слова.

Кожен має власні погляди на події в країні, але всі одностайні в одному: футбол може об’єднати людей, підняти настрій. Особливо популярністю користується старше покоління динамівців — Безсонов, Яремчук, Дем’яненко, Саленко. Це справжні легенди футболу. Усі ми хочемо, щоб ситуація в країні стабілізувалася і розпочалося мирне та спокійне життя. Якщо динамівці докладуть бодай дещицю до цього, вважатимемо те найбільшою своєю перемогою».

Вихід на футбольне поле — лише частина програми візитів уславлених футболістів. Перед кожним матчем динамівці проводять прес-конференцію для місцевих ЗМІ.      З подарунками та гарним настроєм обов’язково відвідують дитячі будинки. Непідробне захоплення викликає у вихованців місцевих футбольних шкіл майстер-клас від одного з найкращих фахівців країни з дитячо-юнацького футболу Юрія Мороза. Заслужений тренер України за півтори години дає дітям та їхнім тренерам насичений комплекс вправ, який можна використовувати у подальшому навчанні.

Динамівці стали першопрохідцями серед спортивних колективів України, котрі добровільно витрачають власний час та сили заради вільної, неподільної та соборної України. Нехай результат ми побачимо не одразу, але його неодмінно буде досягнуто. Люди, які здобули великі перемоги у футболі, в житті не звикли зупинятися на середині шляху.

 

Дмитро ШАПОВАЛ (ФК «Динамо»).

Фото автора.