Мітинг біля Центрвиборчкому під гаслом «Сила народу проти брехні і фальсифікації» до 15.00 у суботу зібрав багато тисяч учасників.
Десь після 16.00 у приміщення ЦВК невідомі кинули каміння та димові шашки. За даними міліції, було розбито 12 вікон на першому поверсі та 2 — на другому.
Нападники намагалися сховатися у натовпі, але мітингувальники шістьох затримали і передали працівникам міліції.
Депутати блоку «Наша Україна», які в цей час брали участь у засіданні ЦВК, вийшли до мітингувальників і закликали їх розійтися.
Однак чимало людей залишилося, щоб дочекатися рішення ЦВК про створення додаткових виборчих дільниць за рубежем. Для вирішення цього питання якраз і зібрався Центрвиборчком, запросивши народних депутатів.
Приблизно о 23.00 до громадян, які чекали повідомлень з Центрвиборчкому, швидко наблизилося майже 100 молодих людей. Почалася бійка. Восьмеро громадян було побито, їх доставлено до лікарень.
Голова Центрвиборчкому терміново викликав підрозділ міліції швидкого реагування «Беркут».
Народні депутати, які брали участь у роботі Центрвиборчкому, затримали одного з правопорушників — киянина Михайла Гавруша, котрий працює приватним охоронцем.
Після бійки учасники акції спробували було зайти до приміщення Центрвиборчкому, щоб зустрітися з народними депутатами. Наряд «Беркута» до об’єкта, який охороняється, нікого не пускав. Тоді народні депутати, за свідченням міліції — близько 10 чоловік, почали відтісняти «беркутівців», «зривали з них шоломи та ображали».
До Центрвиборчкому парламентаріями було доставлено двох працівників спеціальної служби міліцейської охорони «Титан» капітанів міліції в цивільній одежі з табельною зброєю, які забезпечували охорону президента Асоціації міжнародних автомобільних перевезень, а насправді, за свідченням учасників акції, «доставляли мікроавтобусом учасників бійки».
Паралельно з цими подіями у ЦВК розглядали подання Міністерства закордонних справ про створення 420 додаткових виборчих дільниць у Росії.
Для створення однієї виборчої дільниці потрібна заява не менш як 20 виборців — громадян України. Весь день пішов на перевірку поданих документів. При цьому були присутні 30 народних депутатів від опозиції і 10 — від парламентсько-урядової більшості.
Керівники блоку «Наша Україна» вбачали у намірах відкрити стільки додаткових виборчих дільниць у Росії можливість сфальсифікувати результати голосування.
Близько 24-ї години члени Центрвиборчкому спробували продовжити засідання без участі опозиції. Група народних депутатів від «Нашої України» вибила двері до зали, де зачинилися члени ЦВК, і засідання знову перенесли.
Після остаточної перевірки було відмовлено у створенні 379 додаткових виборчих дільниць. Отже, за рубежем діятимуть 164 виборчі дільниці, з них 45 — у Російській Федерації.
Звернення Центральної виборчої комісії до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб
Центральна виборча комісія — постійно діючий колегіальний державний орган, наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України, забезпечення дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого процесу, реалізації виборчих прав громадян України, однакового застосування законодавства про вибори Президента України на всій території України, а також здійснення контролю за додержанням вимог цього законодавства.
Центральна виборча комісія будує свою діяльність на принципах верховенства права, законності, незалежності, об’єктивності, компетентності, професійності, колегіальності розгляду і вирішення питань, обґрунтованості прийнятих рішень, відкритості і публічності.
23 жовтня 2004 року відбулася безпрецедентна акція — втручання окремих народних депутатів України в роботу Центральної виборчої комісії, що спричинило порушення частини п’ятої статті 3 Закону України «Про Центральну виборчу комісію». Закон України «Про Центральну виборчу комісію» забороняє втручання будь-яких органів, посадових і службових осіб, громадян та їх об’єднань у вирішення питань, що належать до повноважень комісії.
Подібна ситуація створює загрозу належному виконанню Центральною виборчою комісією повноважень, покладених на неї Конституцію та законами України.
Центральна виборча комісія вважає неприпустимим створення напруженості в державі під час підготовки та проведення виборів Президента України. Суспільна злагода та стабільність, плюралізм думок є головними надбаннями української демократії, втрату яких не можна виправдати будь-якими міркуваннями політичної доцільності.
Ми, члени Центральної виборчої комісії, заявляємо про неприпустимість чинення будь-якого тиску на кожного з нас окремо та на всю Центральну виборчу комісію в цілому.
Центральна виборча комісія звертає особливу увагу всіх суб’єктів і учасників виборчого процесу на необхідність неухильного дотримання конституційних засад і принципів організації виборів, а також наголошує на неприпустимості закликів до незаконного насильницького характеру ведення передвиборної боротьби, загострення суспільно-політичної ситуації в державі та зобов’язує всіх суб’єктів і учасників виборчого процесу утримуватися від подібних дій.
Списки виборців будуть перевірені
Коментуючи події довкола ЦВК, заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко сказав, що в результаті перевірок поданих документів про створення додаткових виборчих дільниць на території Російської Федерації з’ясувалося, що до більшості заявлених списків занесені громадяни з російськими паспортами, які не є громадянами України і не можуть обирати її Президента.
Навіть ті дільниці, на які дано добро, «створюються з грубим порушенням законодавства».
Олександр Зінченко також відзначив, що списки виборців на всіх створюваних дільницях у Росії, будуть перевірені. «Така можливість у нашої команди є», — запевнив народний депутат. На його думку, в Росії варто було відкрити 10—12 потужних дільниць, які забезпечили б реалізацію конституційного права українських громадян обирати Президента. Це застерегло б від фальсифікації голосування.
Команда «Нашої України», наголосив Олександр Зінченко, оскаржуватиме рішення ЦВК про створення додатково 41 виборчої дільниці на російських теренах у Верховному Суді України.
«Нахабство і натиск, безпрецедентні намагання вже сьогодні перебрехати результати виборів, не пройшли», — вважає народний депутат.
Вл. інф.
Точка зору міліції
Наступного дня після подій біля ЦВК керівництво Центру громадських зв’язків столичного главку міліції скликало прес-конференцію. Яка, однак, так і не відбулася через скандал з депутатами, які прийшли на захід. Замість прес-конференції працівники міліції вручили журналістам прес-релізи, в яких викладено думку МВС на події біля ЦВК. Хоча згодом прес-конференція таки відбулася, щоправда, запросили на неї не всі мас-медіа, а лише окремі телеканали.
За інформацією міліції, о 16.20 23 жовтня після закінчення мітингу група невідомих кинула у вікна першого і другого поверхів ЦВК каміння і чотири димові шашки. Внаслідок цього було розбито 12 вікон на першому поверсі та 2 — на другому. Правопорушники намагалися зникнути з місця подій, однак були затримані учасниками мітингу і передані міліції.
Близько 22.00 на площі біля будинку ЦВК продовжували перебувати майже 100 прихильників «Нашої України». Порядок забезпечували шість співробітників Печерського райуправління. Близько 23.00 до площі швидко наблизилися приблизно 100 молодих людей. У результаті конфлікту між прибулими і пікетувальниками вісім осіб одержали тілесні ушкодження. На місце події прибув «Беркут». Для з’ясування обставин конфлікту у фойє ЦВК прибула група народних депутатів. Як заявляє міліція, депутати кілька разів ударили заступника начальника ГУ МВС у Києві В. Гошовського. Водночас учасники акції намагалися проникнути в приміщення ЦВК для зустрічі з депутатами. Для того, щоб сторонні не проникнули на об’єкт, який охороняється, на вхідних дверях було виставлено загін «Беркута» (12 осіб) на чолі з командиром, полковником міліції Д. Силяковим.
Як повідомляє міліція, деякі народні депутати почали відтискувати «Беркут». «У результаті інциденту Д. Силякову було пошкоджено верхній одяг, наручний годинник і завдано легкі тілесні ушкодження», — йдеться в повідомленні. За всіма цими фактами триває розслідування, зазначено в прес-релізі. Крім того, за даними міліції, близько 23.30 «було здійснено провокаційний напад на двох співробітників міліції Державної служби охорони (ДСО) при ГУ МВС України в м. Києві». Відповідно до угоди з Асоціацією міжнародних перевезень, два капітани міліції здійснювали охорону президента асоціації. Співробітники міліції, виконавши службовий обов’язок, їхали до розташування підрозділу для здачі табельної зброї. Однак на площі Слави напроти готелю «Салют» рух їхнього автомобіля було заблоковано кількома машинами. З них несподівано вибігло майже 10 осіб. Вони, незважаючи на те, що правоохоронці представилися працівниками міліції, «примусово помістили їх в автомобіль MERCEDES Benz G55A, зареєстрований за народним депутатом Давидом Жванією».