Моя донька вступила до вузу на платне відділення з оплатою за кожен семестр. За перший семестр оплатили, а на другий, чув, можна оформити кредит. Чи справді освіту можна отримати у кредит?
Віктор ТОВМАЧ. 
Василівка Запорізької області.
Можна. Кредит надається на пільгових умовах для здобуття вищої освіти за денною, вечірньою та заочною формами навчання у вищих навчальних закладах, незалежно від форм їх власності. Право на одержання кредиту мають громадяни України віком до 28 років, які успішно склали вступні іспити або навчаються на будь-якому курсі. Надається кредит лише один раз за однією спеціальністю для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра у вузі України.
 
Планую оформити своїм дітям вищу освіту в кредит. Хочу дізнатися, під який відсоток та на який термін його надають?
Іван СІРИК. 
Рахівський район Закарпатської області.
Сума кредиту повертається із сплатою трьох відсотків річних протягом 15 років, починаючи з дванадцятого місяця після закінчення навчання у вищому навчальному закладі з виплатою щороку 1/15 частини загальної суми одержаного кредиту та відсотків за користування ним. Відраховані з вузу студенти повертають кошти, починаючи з третього місяця після відрахування. Якщо ваші діти після закінчення вузу відпрацюють за фахом не менше п’яти років у державному або комунальному закладі чи установі у сільській місцевості, кредит та відсотки за користування ним не повертаються.
 
Я — вдова. Наступного року син хоче вступати до медичного університету. Чи є привілеї для дітей-сиріт під час отримання кредиту на навчання?
Яна СТАНІЛЕВИЧ. 
Балта Одеської області.
За однакових результатів вступних іспитів абітурієнти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, інвалідів I та II групи, малозабезпечених і багатодітних сімей мають переваги серед абітурієнтів, які претендують на здобуття вищої освіти за рахунок кредиту.
Збори провела Наталія ХОМЕНКО.