Голова Верховної Ради України Володимир Литвин впевнений, що вибори пройдуть відкрито, демократично, у відповідності з законом. «Дуже велика кількість спостерігачів повинна сприяти цьому, а також, напевне, свідчити про належність України до європейського співтовариства», — сказав він під час зустрічі з главою місії ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента України Гертом Аренсом. Як повідомив прес-секретар глави ВР Ігор Сторожук, Володимир Литвин наголосив на великому значенні співпраці України з ОБСЄ та поінформував главу місії про діяльність тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України. За його словами, практика реалізації закону доводить, що в ньому є «вузькі місця», але вносити в нього зміни варто після виборів, щоб не дезорганізувати виборчий процес.

На думку глави парламенту, чіткого дотримання чинного законодавства достатньо для забезпечення відповідності виборчого процесу демократичним критеріям і одержання об’єктивного результату вільного волевиявлення виборців України.

У свою чергу, Герт Аренс розповів про завдання, які стоять перед очолюваною ним місією, які він вважає «непростими». «Сподіваюся, у нас буде можливість сказати, що все пройшло добре в день виборів, але це те, що не залежить від нас. Головний принцип — невтручання», — сказав він. Після зустрічі пан Аренс дуже виважено відповідав на запитання журналістів, чітко дотримуючись вищезгаданого принципу. Він відмовився коментувати можливі сценарії розвитку подій в Україні, зазначивши, що місія готує проміжні звіти про свою спостережну діяльність, а по її завершенні буде підсумковий звіт. «Вони написані тверезою мовою і не містять жодних висновків», — підкреслив щодо проміжних звітів Герт Аренс. Ну а першу оцінку виборам, за його словами, ми зможемо почути на прес-конференції 1 листопада.

В Україні вже зареєстровано понад 350 спостерігачів від ОБСЄ. Спостерігачі ПАРЄ, Європарламенту, ПА НАТО, ПА ОБСЄ працюватимуть скоординовано і, можливо, ми почуємо їх спільну оцінку нашим виборам. Навряд чи до них приєднаються спостерігачі від СНД. А в перших проміжних звітах ОБСЄ найсерйозніші зауваження такі: відсутність єдиного реєстру виборців, нечіткість окреслених у Законі «Про вибори Президента України» прав офіційних міжнародних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій, неможливість участі у спостереженні за виборами місцевих спостерігачів від неурядових організацій тощо.