Коментар 

Голова правління АК «Київенерго» Іван Плачков зробив дві принципово важливі заяви: приємну і неприємну.

Про приємне. За його словами, тарифи на теплову та електричну енергію його компанія не підвищуватиме. І про не дуже приємне: але лише за умови, якщо не зростатимуть ціни на природний газ.
Що тарифи не зростатимуть — не факт, і це нагадує анекдот. Ціни на природний газ зростали (цього року приблизно на 20 відсотків) і зростатимуть надалі. Адже це стратегічний продукт російського експорту, а ми не маємо альтернативних джерел імпорту енергоносіїв. До того ж наші підприємства — і потужна АК «Київенерго», і теплоелектростанції — відчувають гострий ресурсний голод, посилений темпами економічного зростання. До того ж, попри красні зобов’язання уряду щодо політики енергозбереження, в них більше від лукавого. Через це заявка будь-якого громадянина на заміну примітивного електролічильника може обертатися в надрах того-таки «Київенерго» впродовж півроку і більше. Через це компанії «Укргазвидобування» мало однієї спецоперації органів МВС із запобігання крадіжкам газового конденсату на Полтавщині та Сумщині.
Що тарифи не зростатимуть — не факт, бо більш як десять років у них не закладали витрат на відновлення та реконструкцію основних фондів електроенергетики. До слова, тариф «Енергоатома» не передбачає витрат на виведення з експлуатації енергоблоків, страхування від ядерних ризиків, погашення боргів перед бюджетом, що тільки загострює проблему ефективного тарифоутворення. Щонайменше 90 відсотків устаткування теплових електростанцій вже відпрацювали свій ресурс, а майже 70 — перевищили граничний. Прийнявши нещодавно довгострокову програму реконструкції ТЕС, уряд нарешті сказав «А». Немає сумніву, для того, щоб уникнути дефіциту робочих потужностей, після виборів уряд скаже «Б»... Чи готове населення до того, щоб платити за тепло і електроенергію більше, ніж тепер, — це запитання вже не до Івана Плачкова, а до всіх нас і, зокрема, до уряду.