На останній прес-конференції речник Генпрокуратури Сергій Руденко ознайомив журналістів з відомчими версіями на актуальні події.

По-перше, з’ясувалося, вулиця Різницька солідарна з вулицею Володимирською: ГПУ погодилася з висновками СБУ про відсутність стеження за Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Нагадаю, в інтерв’ю «Сільським вістям» глава парламенту заявив, що один із заступників керівника СБУ дав доручення «включити Голову Верховної Ради в оперативну розробку». Стеженням охоплювалися, за словами Володимира Литвина, і члени його родини. На цю заяву миттєво відреагували в СБУ і з дивовижною оперативністю відзвітували про «результати перевірки» — ми «слідів тут не топчемо». Майже, як в анекдоті: вже ніхто нікуди не йде.

Тепер ось і Генпрокуратура, «уважно вивчивши матеріали службової перевірки СБУ», твердо запевнила: «розробки» не було, оскільки «не існує жодного документа, який би давав підстави стверджувати, що до Литвина СБУ впроваджувала будь-які слідчо-оперативні заходи». А ми, наївні, гадали, що під дахом Служби безпеки повний порядок зі звітністю, кожний усний наказ обліковують у журналах і довідки видають на вимогу громадськості...

По-друге, спіткнулися об конспірацію і в ще одній темі. ГПУ не виключає зв’язку між вибухами на ринку «Троєщина» і подіями в офісі організації «Пора», де міліція начебто «знайшла» вибухівку. І хоч активісти «Пори» також звітами не забавлялися, відомство пана Васильєва припускає тут аналогію. Як запевнив Сергій Руденко, «є певні підстави для відпрацювання версії про можливий зв’язок, оскільки і вибухова речовина, і механізм — дещо схожі». Чому дещо? Якщо судити за «механізмом» діяльності правоохоронних органів під час виборчої кампанії, то всі «своєчасно знайдені» вибухівки схожі, як брати-близнюки.

— На відміну від деяких політичних сил ми робимо заяви тільки тоді, коли факт уже встановлено, — уточнив пан Руденко, — а зараз факту немає, є версія.

Дуже важливе уточнення. Принаймні тепер зрозуміло, чому «на відміну від певних сил» ГПУ не відзначилася розторопністю у розкритті резонансних справ. Їй просто потрібні роки, щоб встановити факти.

Як відомо, прокуратура порушила кримінальну справу проти «Пори» за двома статтями Кримінального кодексу: «Терористичний акт» і «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань». Зрозуміло, що факт тероризму запідозрили без тяганини. Розслідування справи передали до Служби безпеки. Очевидно, на тлі «нових результатів» знамениті «грибники» екс-глави СБУ Леоніда Деркача нам пригадаються як немовлята.