Ми вже повідомляли читачів про те, що 110 студентів-психологів із 47 вищих навчальних закладів нашої держави, які були фіналістами національної олімпіади з психології, склали психологічні портрети провідних українських політиків. Оскільки ці студенти довели своє наукове лідерство перемогами на вузівських змаганнях, поглиблено вивчають психологію і представляють усі регіони України, це дослідження можна вважати репрезентативним експертним опитуванням, яке варто взяти до уваги і науковцям, і пересічним громадянам, і політикам...

Отже, наступна літера за алфавітом — «Л».
2. Володимир Литвин:психологічний портрет (очима студентів-психологів)
Як показали результати опитування, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин уже набув досить широкої відомості в суспільстві — про нього знають 75% респондентів.
Щодо його психологічних характеристик, то варто відзначити, що на першу позицію вийшла така риса характеру, як врівноваженість. Її виокремили 25% респондентів.
Майже кожен п’ятий (18%) вважає В. Литвина впевненою у собі особистістю, цілеспрямованим — 12%, розумним — 11%. Його активність відзначили 8%, а відповідальність — 7% експертів. По 6% опитаних відповідно виокремили наполегливість і рішучість В. Литвина.
Організаційні здібності, працьовитість, вольові якості, щирість відзначили 4 %. Водночас експерти виокремили такі риси, як м’якість (5%), хитрість, пасивність, безкомпромісність, нещирість, нестабільність (ці риси характеру виділили 4% опитаних).
Але ми всі — живі люди: і політики, і ті, хто оцінює їхню діяльність. Якщо подивитися на результати опитування, можна побачити, що, наприклад, такі риси характеру, як активність-пасивність, виокремили у В. Литвина як позитив 8% респондентів, а як негатив — 4% опитаних. Баланс, як бачите, позитивний, що свідчить про непогані перспективи цього політичного гравця в майбутніх виборчих перегонах.
Валерій БЕБИК,доктор політичних, кандидат психологічних наук;Антоніна ШАБЛІЙ,Олена НАУМЕНКО,студентки МАУП.
(Далі буде).