Що менше днів залишається до виборів, то більше в політичному житті Чернігівщини напруження, конфронтації, несподіваних трактувань, оцінок дій кандидатів у президенти, їх представників на місцях. На мізки виборців звалилася злива викриттів, заяв, у яких важко розібратися не тільки простому смертному.
Найбільше в цьому плані «пощастило» візиту 5 вересня лідера «Нашої України» В. Ющенка, який виступив на Красній площі. Всі сенсації після цього з’явились, як гриби після дощу: лідер блоку, з’ясовується, випив після зустрічі з виборцями, не закусивши, 150—200 грамів 70-градусного самогону місцевого приготування і отруївся!
Приїзд В. Ющенка до Чернігова завершився для багатьох місцевих журналістів, зокрема й автора цих рядків, викликом до слідчого у Чернігівське управління СБУ: ми свідчили, що пив, їв, який вигляд мав кандидат у Президенти під час прес-конференції...
Місцеві газетярі, у свою чергу, провели власне розслідування про те, як кандидат у Президенти зі своїми однодумцями лише пригубив з ввічливості напій у відомого чернігівського колекціонера.
Деяким народним депутатам України останнім часом стало небезпечно з’являтися на Придесенні. Їхні дії здебільшого трактуються досить своєрідно. «У серпні депутат парламенту від фракції соціалістів Микола Рудьковський приїжджає в Короп і намагається зірвати ярмарок, цинічно ігноруючи програму свята, — читаємо у зверненні учасників зборів чернігівських обласних організацій політичних партій і громадських об’єднань коаліції «Разом заради майбутнього!» до Верховної Ради України. — У вересні депутат Верховної Ради з фракції «Наша Україна» Петро Порошенко спровокував напад на наряд міліції, побачивши плакат проти Ющенка, який йому не сподобався. В результаті міліціонер потрапив на лікарняне ліжко». Це при тому, що М. Рудьковський привіз коропчанам цікавий концерт юних дарувань (мені довелось усе це бачити на власні очі. — Авт.), а П. Порошенко намагався розібратися, чому загін міліції охороняє провокаційне наклепницьке гасло (автор цих рядків був свідком інциденту і не зафіксував «побиття» жодної людини. — Авт.).
...Серед передвиборних структур Чернігівщини найактивніші формування на підтримку В. Януковича. На Придесенні діє один обласний, шість окружних громадських штабів, а також 24 окружні, районні громадські приймальні, створено коаліцію майже із 40 обласних організацій політпартій та громадських організацій на підтримку кандидата від влади. Фактично в усіх селах є по 5—10 агітаторів за В. Януковича. Щотижня проводяться акції «Майстри мистецтв України — трудівникам села», «Нова взаємодія», «Зір», «Центр правової допомоги», «Мобільні агітаційні бригади».
Незважаючи на ці великі зусилля, опозиція має у своєму арсеналі достатньо сил, засобів, щоб потужно протистояти. Найтиражніші обласні газети «Гарт» (60 тис. примірників), «Сіверщина» (20 тисяч), «Соціаліст України» (240 тисяч), а також «Сільські вісті» з майже безкоштовним тиражем у 140 тисяч примірників фактично зводять нанівець агітацію на підтримку В. Януковича. Практично у кожен двір вони доносять критичні огляди діяльності Прем’єр-міністра, широко подають агітматеріали за О. Мороза, В. Ющенка. Саме тому рейтинг останніх в області станом на 10 жовтня найвищий.
— Ми зараз не проводимо протестних акцій, — каже секретар Чернігівського обкому СПУ Михайло Коропатник. — Наша агітація здебільшого присвячена конструктивному розв’язанню наявних проблем, пропаганді ідей європейського соціалізму. Маємо, крім окружних, ще й районні передвиборні штаби, концертну бригаду «Талановита молодь Чернігівщини».
Обком КПУ створив 52 агітпости в Чернігові, а також по кілька в кожному районі. Крім цього, комуністи мають обласну агітгрупу, яка вже об’їхала 480 сіл. Почастішали і випуски їх газети «Серп і молот» тиражем до 50 тисяч примірників.
А щодо структур, які підтримують інших кандидатів у Президенти України, то їхня діяльність малопомітна і незначна. Деякі претенденти на найвищу посаду в Україні навіть не скористалися можливостями виступити безкоштовно в телеефірі. Відвідали область лише 10 кандидатів.
Нині всі чекають завершення усіх цих «баталій». Як показало опитування 2561 члена дільничних виборчих комісій, проведене Чернігівським відділенням КВУ, 69 відсотків опитаних вважають, що 31 жовтня діяльність виборчих комісій «буде нейтральною та неупередженою». І це вселяє надію, що вибори на Придесенні, попри передвиборні технології, пройдуть чесно, згідно з чинним законодавством.
Чернігів.