Законотворча діяльність Верховної Ради України та стан законодавства в Україні 
Упродовж останнього тижня четвертої, а також за період п’ятої та шостої сесій відбулося 87 пленарних засідань, на яких розглянуто майже 750 питань з актуальних проблем суспільного життя. Головні з них —це питання економічної та соціальної політики, галузевого розвитку, законодавчого врегулювання адміністративної реформи та державного будівництва.
Прийнято в цілому 248 законів, у тому числі один кодекс (Цивільний процесуальний), та 60 законів про ратифікацію міжнародних договорів і угод. Переважна більшість — 159 (або 88 %) набула чинності, з них у новій або оновленій редакції — 52 (без урахування законів про ратифікацію).
Розглянуто питання, пов’язані з реалізацією внутрішньої політики держави. Їх спектр, як завжди, широкий: від Загальнодержавної програми адаптації законодавства України — до законодавства Європейського cоюзу до питань економічної політики та соціального захисту громадян.
Велика увага приділялася розробці законодавства в гуманітарній галузі, розвитку духовно-культурної сфери, охороні здоров’я, дитинства та материнства, захисту прав людини.
За цей період розглянуто 44 законопроекти від загальної кількості поданих Президентом України, 214 — Кабінетом Міністрів України, 655 — народними депутатами України, 6 — Національним банком України.
Відбулося вісім парламентських слухань з актуальних питань соціально-економічного розвитку держави. Серед них: про стан і перспективи розвитку освіти в Україні, про становище жінок, актуальні питання економічної політики тощо.
Проведено п’ять днів уряду у Верховній Раді України, на яких заслухано інформацію Кабінету Міністрів України з важливих питань.
Утворено сім тимчасових спеціальних і слідчих комісій, які вивчають актуальні суспільні проблеми.
Комітети Верховної Ради провели за цей час 465 засідань, з них 38 — виїзних. Комітетами організовано і проведено 218 конференцій, семінарів, симпозіумів, «круглих столів», розглянуто близько 44 тисяч листів і звернень громадян.
З початку скликання зареєстровано (станом на кінець вересня 2004 року) 3310 законопроектів та 3199 проектів постанов, що майже на 30 відсотків більше, ніж за аналогічний період діяльності Верховної Ради України попереднього скликання.
На розгляді Верховної Ради України перебувають декілька надзвичайно важливих законопроектів (законів) із сфери конституційного законодавства (проекти законів «Про Президента України», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про місцеве самоврядування в Україні» (нова редакція), закони «Про Кабінет Міністрів України», «Про тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради України», «Про адміністративно-територіальний устрій України» тощо).
На минулій і поточній сесіях чимало часу законодавці приділили аграрній сфері, передусім питанням забезпечення функціонування ринку продукції сільського господарства, створення сприятливих умов для товаровиробників у аграрному секторі економіки, приведення в дію механізму реалізації Земельного кодексу України, удосконалення окремих його норм.
Значно поліпшився стан розгляду законопроектів, що визначені Президентом України як невідкладні. Так, протягом нинішнього року з 71 такого законопроекту Верховною Радою України розглянуто 44, з них 12 прийнято як закони України, ще 10 готуються до другого читання.
Істотно зросла співпраця з Кабінетом Міністрів України. Оперативно вирішувалося законодавче врегулювання економічних проблем. Це стосується законопроектів для реалізації програми діяльності Кабінету Міністрів України, актів, пов’язаних із скороченням податкових пільг та пошуком додаткових джерел наповнення Державного бюджету України.
Підтримується активна співпраця з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування. У поточному році Голова Верховної Ради України здійснив робочі поїздки до Чернігівської, Волинської, Херсонської, Харківської, Черкаської, Донецької, Полтавської, Хмельницької, Житомирської, Луганської та інших областей України.
При Голові Верховної Ради України створені і діють громадсько-політична консультативна рада та молодіжна громадська колегія.
На адресу Голови Верховної Ради України за дев’ять місяців нинішнього року надійшло 20 тисяч листів, звернень і документів від міністерств, інших центральних і місцевих органів влади, парламентських комітетів, народних депутатів і громадян. Усі вони розглянуті, прийнято необхідні рішення, про що повідомлено заявникам.
Співробітництво Верховної Ради України з міжнародними організаціями, державами та парламентами світу здійснювалося відповідно до національних інтересів і завдань зовнішньої політики, визначених Основними напрямами зовнішньої політики України, схвалених постановою Верховної Ради України від 2 липня 1993 року.
Делегації і представники Верховної Ради України у 2004 році брали участь у роботі всесвітніх і регіональних міжнародних організацій — Організації Об’єднаних Націй (ООН), Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Європейського союзу (ЄС), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Міжпарламентської ради Україна — НАТО, Міжпарламентського союзу, Міжпарламентської асамблеї СНД, Трансатлантичного форуму парламентаріїв Європи, США та Канади, Парламентських асамблей НАТО і ОЧЕС та інших.
Значною подією міжпарламентських відносин стало проведення в Україні 23 вересня 2004 року Установчого засідання Парламентської асамблеї країн—учасниць ГУУАМ.
Відбулися візити в Україну керівників держав і парламентів Білорусі, Росії (Державної Думи і Ради Федерації), Литви, Польщі, Туреччини, Австралії, Китаю, Азербайджану та інших країн.
Офіційні делегації українського парламенту на чолі з Головою Верховної Ради України В. Литвином здійснили візити до Ізраїлю, Болгарії, Азербайджану, Туреччини, Фінляндії, Російської Федерації, Угорщини.
Україну відвідали делегації груп дружби парламентів Сирії, Туреччини, Франції. У свою чергу, делегації груп дружби Верховної Ради України відвідали Малайзію, Австралію, Німеччину, Польщу, Сирію. Відбулася серія обмінів візитами на рівні парламентських комітетів.
У 2004 році Головою Верховної Ради України В. Литвином проведено 57 зустрічей з керівниками інших держав, зарубіжних парламентів, урядів, іноземних дипломатичних місій в Україні.
Міжнародна діяльність Верховної Ради України сприяла захисту прав та інтересів українських громадян і держави в цілому, поширенню в Європі та у світі образу України як надійного і передбачуваного партнера, зміцненню міжнародної безпеки, вирішенню глобальних проблем людства.
З метою забезпечення ритмічної та ефективної законотворчої роботи Верховної Ради України вирішено ряд важливих завдань щодо поліпшення умов роботи народних депутатів України, підвищення рівня їх соціальних гарантій та фінансування інших видатків, передбачених Законом України «Про статус народного депутата України».
Проводиться постійна робота зі створення належних умов для роботи народних депутатів України. Фінансування видатків на забезпечення діяльності Верховної Ради України здійснюється відповідно до помісячного розпису Державного бюджету України на 2004 рік.
ІНФОРМАЦІЙНЕ УПРАВЛІННЯ АПАРАТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.