Недавній благодійний виступ заслуженого ансамблю пісні і танцю України «Донбас» у Палаці культури міста-курорту Бердянська залишив незвичайні й незабутні враження. Глибокий український дух, любов до Батьківщини майстерно передані мовою мистецтва.
За роки свого існування колектив гастролював майже у всіх куточках нашої держави, у багатьох зарубіжних країнах.
«Донбас» — лауреат багатьох міжнародних фестивалів, зокрема фольклорного танцю у США, народного танцю у Греції. На всесвітньому фестивалі у Північній Кореї (1994 р.), де змагалися у майстерності творчі колективи 56 країн, журі одностайно присудило перше місце і головний приз ансамблю пісні і танцю з Донбасу. І цього ж року — ще дві перемоги на фестивалях в Іспанії, 2000 року — в місті-побратимі Донецька Шарлеруа (Бельгія).
Чудове володіння танцювальною технікою, вміння розкрити образ і характер багатьох народностей донецького краю, різноманітність та емоційність музичних ритмів, національний колорит, художній смак творчих керівників і артистизм виконавців — все це приносить колективу незмінний успіх.
В ансамблі працювали такі видатні митці, як народні артисти СРСР Павло Вірський та Юрій Богатиков, народні артисти України Олексій Гомон та Олександр Литвинов, заслужений діяч мистецтв України Валентин Михайлов та багато інших.
Творче життя колективу, його концертна діяльність протягом усіх 65 років існування спрямовані на збагачення скарбниці національної культури та культури Донецького краю, піднесення етичних та естетичних досягнень українського народу, утвердження загальнолюдських ідеалів.
Колектив ансамблю проводить велику благодійну діяльність. Це творчі зустрічі, концерти для інвалідів, ветеранів війни, дітей-сиріт, школярів, студентів, працівників сільського господарства, воїнів української армії та малозабезпечених верств населення.
І нещодавно, під час творчого звіту майстрів мистецтв і художніх колективів Донеччини у Києві, цей ансамбль був помітним і виразним серед інших.