Між українськими істориками та нумізматами часто виникали суперечки про так звані напівгроші. Одні казали: у природі їх просто не існує. Другі свято вірили: колись таки знайдеться бодай один! Адже давні княжі грамоти згадують про цю мірку винагороди, плати чи повернення боргу. Блажен, хто вірить! Бо таки знайшлися київські та львівські півгроші. А от щодо подільських досі є категоричні заперечення.

Одного разу до археолога Володимира Захар’єва, котрий мешкає в Дунаївцях на Хмельниччині, завітав знайомий Віктор Кобзар. Приніс кругляшок срібла, схожий на монету, печатку чи пломбу. Довго мудрували над ним, розібрали напис, що нагадував слово «Смотрич» (назва села на Дунаєвеччині), потім показали знахідку історику та нумізмату Олегу Погорільцю, який відшукав інформацію про ще дві монети, дуже схожі на цю. Одну з них знайдено в Угорщині, другу — у Вишгороді.

Пошуки увінчалися новими відкриттями. І цього року, у травні, на міжнародній конференції «Грошовий обіг та банківська справа в Україні: минуле й сучасне» Олег у співавторстві з колегою Саввовим оприлюднив дослідження, з яким не могли не погодитися присутні, зокрема, відомий фахівець, професор Микола Котляр.

Знахідка і справді є монетою. Отим самим подільським напівгрошем, в існування якого не вірили. А належить він князю Костянтину Коріатовичу. Як відомо, брати Коріатовичі у другій половині ХІV століття були правителями подільської землі з центром у Кам’янці. Але першою їх резиденцією був не Кам’янець, а Смотрич. Отже, тут карбували і гроші. Вдалося розшифрувати на всіх трьох монетах Костянтина Коріатовича: «Монета князя, дідича й господаря Смотрича». Є на реверсі і герб князів — святий Юрій, що долає змія. Як же опинився подільський напівгрош в Угорщині? Є два варіанти: у 1377 році брати Костянтин, Олександр та Борис присягнули польському королю Людовику, який мав також наймення Угорського. Тож до свого гербу додали ще й державний атрибут суверена. А може, загубили монету люди брата Федора, котрий, посварившись із ріднею, пішов із Кам’янця до підгір’я Карпат і заснував там поселення Марамуреш?

Так чи не так, а півгрошик опинився саме в тих руках, до яких і слід було потрапити. А міг би бути проданий, як шмат срібла!

Хмельницька область.