Днів пам’яті і примирення
Шановні співвітчизники!
Організація Об’єднаних Націй проголосила 8 та 9 травня Днями пам’яті і примирення, коли у світі вшановують усіх жертв Другої світової війни.
Скорботний рахунок загиблих у цьому найбільшому в історії людства воєнному протистоянні — майже 60 мільйонів людських життів.
Український народ, який опинився у самому центрі жахливої трагедії, заплатив особливо високу ціну за свою свободу. Непоправних втрат зазнала фактично кожна родина.
Вічна і світла пам’ять мільйонам наших загиблих співвітчизників.
Переживши воєнне лихоліття та знаючи справжню ціну миру, українці завжди прагнули добросусідських відносин з усіма іншими народами. Ми здійснюємо послідовні кроки щодо партнерства, співробітництва, повномасштабної участі в міжнародних програмах з безпеки та стабільності на планеті.
У тривожний час, коли Україна стала жертвою агресії, ми вкотре звертаємося до керівництва Російської Федерації з вимогою припинити ворожі дії на нашій землі, згадати, що таке відповідальна міжнародна політика.
Особливо цинічним вважаю наміри недругів України спровокувати протистояння у скорботні дні, коли поминаються жертви війни. Такі дії не заслуговуватимуть на прощення, їм буде дано гідну відповідь.
Для українців найвищою цінністю є і залишатиметься людське життя.
Збереження миру — наш святий обов’язок перед нинішнім і прийдешніми поколіннями, перед всіма жертвами минулої війни. І в цьому з нами солідарний увесь цивілізований світ.
Виконуючий обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ.