Протягом нинішнього пленарного тижня Верховна Рада планує розглянути 61 питання, які охоплюють більш як 80 законопроектів. Додаймо до цього обов’язкові в гарячий передвиборний період політичні питання і стане зрозуміло, що нинішній пленарний тиждень буде дуже напружений. Крім того, як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, парламент і в кількісному, і в якісному вигляді змушений буде працювати активніше ще й тому, що Верховна Рада розпочне розгляд у першому читанні проекту держбюджету на 2005 рік.
Отже, у вівторок Верховна Рада планує розглянути проект закону про державну програму економічного і соціального розвитку України на 2005 рік, законопроекти про затвердження прожиткового мінімуму на 2005 рік, ряд законопроектів із соціальної та правової політики. Депутатам буде запропоновано включити до порядку денного сесії проекти законів про внесення змін до закону про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Це стосується таких підприємств, як ВАТ «Турбоатом», ВАТ «Більшовик», Керченський та Ізмаїльський судноремонтні заводи, ВАТ «Одеський припортовий завод».
У середу парламент розпочне розгляд у першому читанні проекту державного бюджету на 2005 рік. Оскільки під час представлення проекту бюджету у парламенті виникло чимало зауважень та пропозицій з кардинального перекроєння головного фінансового документа держави, то обговорення обіцяє бути гострим. Цього самого дня парламент планує ратифікувати чотири міжнародні угоди та розглянути шість законопроектів. У другій половині дня депутати працюватимуть у комітетах і фракціях.
У четвер до розгляду заплановано 26 питань. За тематичною направленістю переважають законопроекти щодо соціального захисту та галузевого розвитку. Це законопроекти про своєчасну виплату заробітної плати, повернення заощаджень за рахунок коштів від приватизації, поліпшення забезпечення інвалідів війни, використання особливо цінних земель, про проблеми, пов’язані з металобрухтом. Крім того, парламент має визначитися щодо проведення днів уряду та парламентських слухань. Зокрема, пропонується провести парламентські слухання на тему законодавчого забезпечення розвитку буряко-цукрового комплексу в Україні та заходів щодо його поліпшення, а також з проблем правового і соціального статусу сучасної української трудової міграції.
У п’ятницю за скороченою процедурою парламент планує розглянути шість законопроектів, які стосуються прав дітей, відпусток, відповідальності за дрібне розкрадання майна. Насамкінець парламент планує заслухати інформацію тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України. Окрім того, додатково, на пропозицію Олександра Турчинова (БЮТ), до порядку денного внесено питання про розгляд чотирьох законопроектів, які стосуються загальнодержавного пенсійного страхування.
Після завершення роботи погоджувальної ради голова бюджетного комітету Петро Порошенко зазначив: є всі шанси, що бюджет буде ухвалено в першому читанні. Зокрема, комітет пропонує, щоб Верховна Рада врахувала всі пропозиції народних депутатів, схвалила висновки бюджетного комітету та прийняла бюджет у першому читанні. Після цього пропозиції мають бути передані уряду для доопрацювання. Щоправда, за словами П. Порошенка, ці пропозиції на погоджувальній раді не підтримали фракції СДПУ(о), «Регіони України» та координатор парламентської більшості Степан Гавриш. Голова бюджетного комітету зазначив, що до прийняття бюджету на 2005 рік парламент має заслухати доповідь про виконання бюджету поточного року та про використання коштів від приватизації.
Координатор парламентської більшості Степан Гавриш також вважає, що про підтримку чи непідтримку бюджету можна буде вести мову під час наради з урядом. Крім того, він закликав не перетворювати процедуру ухвалення бюджету на політичний процес. Степан Гавриш усе-таки вважає, що бюджет має шанси бути ухваленим у першому читанні.