У науковій роботі «Формування в Україні громадянського суспільства і перспективи розвитку цивільного законодавства» академік Наталія Кузнєцова, зокрема, зазначає: хоча громадянське суспільство завжди було предметом досліджень і жвавих дискусій серед філософів, політологів, економістів і юристів, сьогодні ця проблема набуває особливої актуальності, насамперед у зв’язку з необхідністю пошуку надійних суспільних орієнтирів, за допомогою яких можна зберегти наступність історичного розвитку, визначити цілі, які здатні об’єднати основні принципи світового прогресу і національні особливості, зробити життя суспільства людяним, а саму людину — суспільною.

Цей шлях побудови громадянського суспільства є тривалим і складним. Водночас саме ідеї громадянського суспільства здатні стати для України, як і для більшості республік колишнього СРСР, чи не єдиним орієнтиром нашого подальшого розвитку, якщо ми хочемо реально, а не на словах увійти у європейську і світову спільноту повноцінним учасником.

Зокрема, ці питання обговорювалися на засіданні президії Академії правових наук України. Основні, базові принципи громадянського суспільства, що передбачають формальну рівність прав, обов’язків і відповідальності громадян, наявність у них захищеної правом власності, а також закріплення за ними внутрішньої свободи. В громадянському суспільстві центральною фігурою, навколо якої все обертається, його надійною опорою стає громадянин — вільна і незалежна особистість. Члени президії Академії правових наук України підтримали пропозицію президента академії академіка Василя Тація продовжити обговорення найважливіших аспектів цієї проблеми на спеціальній конференції або у форматі «круглих столів». Президія АПрН України заслухала інформацію члена-кореспондента Петра Рабіновича про роботу Львівської лабораторії прав людини і громадянина Інституту державного будівництва та місцевого самоврядування. Наголошувалось, зокрема, що в результаті фундаментального дослідження проблеми реалізації прав людини і громадянина в Україні у світлі європейських стандартів співробітниками лабораторії опубліковано понад 150 наукових і науково-інформаційних праць.

Прес-служба Київського регіонального центру АПрН України.