Цьогорічний цукровий сезон приносить задоволення селянам і переробникам Тернопільщини. Буряк вдався не лише ваговитим, а й солодким: вміст цукру — 12 відсотків. Уже заготовлено до мільйона тонн сировини. Всього передбачається накопати 1,2 мільйона. Середня врожайність — 225 центнерів з гектара. Область планує виробити 140 тисяч тонн цукру, що значно більше, ніж торік. Працюють усі вісім заводів, крім одного — «Поділля», який пропускає вже третій сезон.
Найкращі показники, і не тільки в області, а й в Україні, у ВАТ «Чортківський цукровий завод». У ці дні він навіть перевищив проектну потужність, чого вже не було років сім. На думку заступника начальника обласного управління з питань переробної та харчової промисловості Миколи Білоруса, заводові пощастило з власником — групою компаній «Укррос». Понад 90 відсотків коштів, зароблених цукроварами, залишається на заводі. Цього року встановлено обладнання майже на мільйон євро, що збільшило вихід цукру. Чимало коштів власники вклали у висококондиційне насіння — ось і є віддача.
Селяни-одноосібники не лише з Тернопільщини, а й із навколишніх областей охоче везуть сюди корені. Розрахунок у день здачі: 68 кілограмів цукру за тонну буряку плюс 450 кілограмів жому свіжого або 18 — сухого. Задоволені і сільгосппідприємства, які за тонну буряку отримують щонайменше 175 гривень, а за високої цукристості і великих обсягів — до 200 гривень. Такі ціни, без сумніву, стимулюють великих товаровиробників. Готується добра основа для розвитку буряківництва наступного року.