Останнім часом маємо чимало нарікань на брак власних рибних продуктів і на їх дорожнечу. Невже риби поменшало в наших річках? Насправді так звані рибні ресурси нині потребують захисту та відновлення. Про це повідомляють наші власні кореспонденти.
За рибу — гроші
Депутати Кам’янець-Подільської районної ради, що на Хмельниччині, вдруге звертаються до уряду з проханням запровадити мораторій на вилов риби у Дністрі. На заяву, надіслану ще весною в Кабмін та до Хмельницької облради, отримали формальну відписку. Мовляв, підстав для тривоги немає. А вони є!
Мораторій конче потрібен нині, коли плановано закупити 70 тонн мальків, які «оселяться» у збіднілому Дністрі. Молодняк може опинитися у браконьєрських сітях і «випливти» на ринку, вважає начальник Дністровської інспекції природних ресурсів та екології Анатолій Чистяков. Тому депутати й занепокоєні долею майбутньої риби, повідомляє Віра ШПИЛЬОВА.
Умови для форелі
Тим часом у Чернівецькій області постановою Кабміну України заборонено будь-який вилов риби у річках Серет, Черемош, Сучава та їхніх притоках до 31 листопада. Зокрема, буде створено оптимальні умови для природного нересту струмкової форелі в гірських водах. Серед переліку заборон на цей період — несанкціонований забір гравійно-піщаної суміші та бутового каменю з русел річок, трельовка лісу, миття автотранспорту, повідомляє Сергій СУЛИМА.